Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Petzälls konto uppges kapat

På William Petzälls Twitter-konto avslöjar någon lösenord som kan tillhöra politiska journalister. Men enligt Petzälls advokat är kontot kapat.

"Jag tänker nu avslöja spelet inom SD", skriver William Petzäll eller en person som uppger sig vara honom på Twitter i dag. Enligt Twitter-uppdateringarna har SD:s partiledning haft tillgång till politiska reportrarnas mejl.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Jag kan berätta att Söder och Åkesson har haft full insyn i allt som AB och Expressens reportrar hade i sin mail under mängder av år", skriver någon med tillgång till Twitter-kontot.

Men William Petzälls advokat förnekar att det är SD-avhopparen som skriver på Twitter. Petzäll tvångsomhändertogs nyligen på grund av sitt missbruk.

– Jag har precis pratat med William Petzäll. Det är inte han. Han har vare sig tillgång till dator eller telefon, säger hans advokat Anna Heurlin, till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna förnekar att de har haft tillgång till lösenorden.

- Den slutsatsen vi själva drar är att kontot verkar vara kapat, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.

Nu söker partiet efter William Petzäll eller personer i hans närhet för att ta reda på om det är han som står bakom meddelandena.

- Vi kommer inte ha några särskilda möten på grund av detta. Det räcker med att vi går ut och säger sanningen. Vi har inget med de påstående som ligger ute på Twitter att göra, säger Kinnunen.

Kvällstidningarna utreder

Expressen och Aftonbladet har nu startat utredningar om dataintrånget och båda tidningarna har gjort polisanmälningar.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Matsson kan det stämma att någon har gjort intrång i tidningens databas.

– Vi har gjort en polisanmälan om ett misstänkt dataintrång. Vi har i vår egen utredning kommit fram till att flera uppgifter kan stämma, nämligen att det har varit ett intrång i våra datasystem, säger Matsson till TT.

Någon har i dag mejlat lösenorden till berörda journalister och enligt Expos hemsida bekräftar flera reportrar nu att lösenorden stämmer. Aftonbladet skriver dock att det i deras fall endast är gamla lösenord som har avslöjats.

Twitter-uppdateringarna i Petzälls namn började tidigt på tisdagsmorgonen. Vidare publicerades uppgifter om att det är Sverigedemokraterna Martin Kinnunen, Kent Ekeroth och Linus Bylund som ligger bakom sajten Politisk Inkorrekt (PI) och Avpixlat, som meddelat att de ska ta över sajten PIs roll. PI var en blogg som av Expo har beskrivits som främlingsfientlig och bitvis rasistisk.

Enligt Carina Söderström i GP:s redaktionsledning tyder ingenting på att Göteborgs-Posten har utsatts för dataintrång.

- Vi undersökt om GP-journalister kan ha utsatts för samma sak. Det finns dock inget som tyder på att så har skett, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.