Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Peter Hjörne: Vad har Måns och Bengt gemensamt?

Vad har Måns Zelmerlöv, ny programledare för Allsång på Skansen och nye stadsbyggnadsdirektören Bengt Delang gemensamt? I varje fall en sak: De lovordas för sin allmänna duglighet men anses ändå vara olämpliga för sina nya jobb, skriver Peter Hjörne i sin krönika.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I Zelmerlöws fall handlar det om att nästa allsångsledare borde vara kvinna, vilket Måns uppenbarligen inte är och inte kan göra mycket åt. Bengt Delangs utnämning kritiseras också för något han inte är, nämligen arkitekt. Om Bengt Delang sägs att han är en mycket duglig ledare. Många hoppas därför att han skall kunna bringa ordning på torpet på Stadsbyggnadskontoret.
Men det räcker inte, menar kritikerna. En stadsbyggnadsdirektör måste kunna argumentera för behovet av god arkitektur inför politikerna. Och för att kunna göra det med kraft bör man ha en bakgrund som arkitekt, lyder kritiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är ett påstående som tål att vridas och vändas på lite grand. Måste en chef ha specialistkunskap inom verksamhetsområdet? Eller räcker det att man är en duglig ledare som kan tillföra ny kompetens? 

Det finns goda argument för båda synsätten och ingen generell sanning eller patentlösning. Det handlar mer om person, situation och organisation och kombinationen av de "ingredienserna" i varje enskilt fall. Exemplen är många på såväl lyckade som mindre lyckade rekryteringar med båda metoderna. Det finns till och med chefredaktörer som klarat sig hyggligt utan att vara utbildade journalister!

Just tidningar är annars ett exempel på organisationer där man byggt in balansen mellan innehåll och affärer genom att ha en chef för orden, chefredaktören och en chef för pengarna, verkställande direktören. Likadant är det i många konstmusikhus världen över.  Analogt med det hade tillsättandet av både en stadsbyggnadsdirektör OCH en stadsarkitekt varit naturligt.

$1

$1

$1

$1

$1

$1