Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Peter Hjörne: Jag väljer Hedens lustgård

Självklart måste Heden rensas, förskönas och förädlas. Bilarna måste ner under jord.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Arkitektskisser är ofta förföriskt behagfulla och vackra. Det är nog själva meningen. Särskilt förföriska är de som gestaltar de göteborgska offentliga rummen. Det skall vara vackert, vilsamt, porlande, soligt och prunkande grönt med glada barn som leker med färglada bollar och avslappnade människor som flanerar eller cyklar mellan kaféerna. Det är alltid sommar. Honnörsorden framför andra är mötesplatser och hållbart. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det vore mig främmande att klaga på ambitionen att försköna Göteborg, att göra staden mjukare, behagligare och grönare. Inte heller upprör mig strävan att skapa platser där man kan mötas även om jag ibland undrar hur i hela friden vi skall ha tid att mötas så mycket och så ofta. Märkligt och paradoxalt blir det emellertid om man samtidigt inte värnar de mötesplatser och gröna områden som faktiskt finns och fungerar. Området runt Näckrosdammen är en grön mötesplats. Heden är en mångsidig mötesplats om än inte så grön, men den kan bli.

Problemet med Heden är att vi inte vårdat och utvecklat den, som vi borde. Att Heden är illa utnyttjad och ofta ter sig trist och öde är inte ett argument för att bebygga den. Det borde istället vara ett argument för att "förädla" Heden, i ordets verkliga betydelse.

De politiskt fastlagda förutsättningarna för Heden är att platsen skall utvecklas som en plats för idrott och kultur och en resurs för evenemangsstaden Göteborg. Man vill bygga ett garage med 2500 parkeringsplatser och bevara trädalléerna längs Södra vägen. Vid Engelbrektsgatan skall det byggas bostäder.

Stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret bjöd förra året in fem arkitektkontor och team att delta i så kallade parallella uppdrag om Heden. Tanken var inte att utse en vinnare eller att genomföra ett av förslagen. Göteborgs stad kan använda idéerna fritt och blanda och ge.

– Jag är övertygad om att vi kan tillvarata fördelarna, ta bort nackdelarna och skapa något som alla kan bara glada och stolta över, sa stadsarkitekten Björn Siesjö när förslagen presenterades i december förra året.

I förslagen finns allt från Wingårdhska höghus till multiarena i stället för Scandinavium och sportarena. Flera av förslagen vill behålla Hedens öppenhet och hålla nere höjden på en begränsad bebyggelse. 

Heden engagerar som få andra platser. Således finns det många förslag för den framtid utformningen. I en debattartikel i GP i december förra året hävdade arkitekterna Jöran Bellman, Lars Hansson och Gunnar Werner att Heden inte skall bebyggas alls utan fredas för all framtid som en "multiarena att användas för olika aktiviteter och evenemang till vardag och fest". De menar att Göteborgs förmåga att ordna stora evenemang som friidrotts-VM, Gothia Cup och Partille Cup är beroende av ett öppet Heden. De vill se dammar, boulebanor, läktare, idrottsmuseum, mer träd och parkering under jord.

Olof Antonsson i Yimby Göteborg, det spännande nätverket för stadsvänner, som "vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten" menar att Vasagatan borde förlängas över Heden och stenstaden byggas ihop. Norra Heden, som i dag är en gigantisk parkeringsöken, bebyggs i detta förslag och de andra delarna bevaras som "en stor flexibel aktivitetsyta", ett sympatiskt och konstruktivt både-och-förslag.

För egen del lutar jag emellertid åt tanken på att inte bebygga Heden annat än marginellt! Världen är fylld av "förtätade" städer. Få har tillgång till en öppen "möjlighetsyta" i centrum så som Göteborg har med sitt Heden. Men självklart måste Heden rensas, förskönas och förädlas. Bilarna måste ner under jord. Ett stort, modernt parkeringsgarage skulle gagna staden som helhet. "En bilist som parkerar övergår till att bli fotgängare... tillför på så vis stadsliv och potentiella kunder till verksamheterna på vägen", som Olof Antonsson skrev. Och vinterns ödslighet på Heden kan motverkas genom att utveckla skridskoverksamheten och varför inte låta Heden bli en del av Julstaden Göteborg?

Heden är till för göteborgarnas vardag men ger också enorma möjligheter till spektakulära evenemang och fester. Skräcken för tomrum får inte driva oss till kortsiktiga byggbeslut - för väl man har byggt är det oåterkalleligt! Nyttja och utveckla Heden kreativt men bygg bostäder på de enorma ytor Göteborg har till sitt förfogande i till exempel Frihamnen!