Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pessimism om demokrati i Tunisien

De dramatiska händelserna i Tunisien har kommit som en chock, säger Inga Brandell, docent i statsvetenskap med inriktning på Nordafrika på Södetörns Högskola, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag tror inte att någon ens i sina vildaste fantasier för en månad sedan kunde föreställa sig att det här kunde hända.

Att författningsrådet nu har utsett talmannen som tillfällig president är ett viktigt steg. Nu stänger man helt möjligheten för Ben Ali att komma tillbaka. -Man blir på så sätt av med premiärministern, en person som stått presidenten nära i tio år, säger hon.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet och Halmstads högskola är pessimistisk kring Tunisiens framtid. Lagervall tror att den gamla regimen sitter kvar, men med "ett nytt ansikte". Han tror att styret inledningsvis kommer att införa demokratiska reformer för att sedan hålla tillbaka när man sitter säkert.

Samtidigt är processen inne i ett osäkert skede, enligt Lagervall.

-Egentligen kan vad som helst hända, säger han.

Lagervall vill inte kalla det som händer i Tunisien för en revolution.

– Inte än. Det är ett revolutionärt skede. Folk går ut på gatorna och protesterar och presidenten måste fly. Men fortsätter det så här är det bara en statskupp. Det är enbart andra personer i regimen som har tagit över makten, säger Lagervall.

Det som talar emot att hela det gamla styret får ge efter är att motståndet är så pass splittrat.

– För att ta steget från gatorna behövs en samlande gestalt. Protesterna är mer spontana är organiserade, säger Lagervall.

Han tror att andra auktoritära stater oroas av händelserna i Tunisien. Landet har fått stå som förebild för många länder, enligt Lagervall.

– De har kört den kinesiska modellen, försökt hålla befolkningen nöjd med ett ickedemokratiskt styre genom att försöka visa på ekonomisk framgång. Nu visar det sig att det inte fungerade, säger han.

Oväntad utveckling

– Jag tror inte att någon ens i sina vildaste fantasier för en månad sedan kunde föreställa sig att det här kunde hända, säger Inga Brandell, docent i statsvetenskap med inriktning på Nordafrika, till TT.

Att författningsrådet nu har utsett talmannen som tillfällig president är ett viktigt steg.

– Nu stänger man helt möjligheten för Ben Ali att komma tillbaka. Man blir på så sätt av med premiärministern, en person som stått presidenten nära i tio år, säger hon.

Framtiden hänger nu på de oppositionella partierna. De måste komma överens inför övergången till demokrati trots meningsmotsättningar i övrigt, menar Brandell.

– Både islamistiska, liberala, socialistiska och kommunistiska partier är väldigt försvagade av den här långa perioden och finns delvis i utlandet. Det viktigaste är att de är förmögna att samla sig, säger hon.