Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pensionat Styrsö Skäret

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Familjärt

Familjärt

Pensionat Styrsö Skäret

Skäretvägen 53, Styrsö. Tel: 031-973230

Öppet: varierande

pensionatskaret.se

Maten: Mycket fisk. Inriktningen är närproducerat och ekologiskt.
Drycken: Gedigen vinlista och öl från lokala producenter
Prisnivå: 5
Vegetarisk: Nej.
Stämning: Avkopplande finrumskänsla
Tillgänglighet: God. Anpassat för rullstol.
Ljudnivå: Pratvänlig
Uteätarnas nota för två: 1 930 (två fördrinkar, två förrätter, två huvudrätter, två efterrätter, en öl och tre glas vin)

Solen skiner och luften är varm när vi tar färjan till Styrsö från Saltholmen. Förväntningarna är höga. Det är inte var dag man åker till skärgården för att gå på restaurang och det vi läst på hemsidan lovar gott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fem minuter från hållplatsen ligger det gula pensionatet omgivet av hav och grönska. I trädgården bredvid går några höns och sprätter.

När vi kommer fram möts vi av en inredning i sekelskiftesstil. Pelargonior pryder fönstren på den stora glasverandan, som utgör själva restaurangen. Vi är de enda gästerna så här långt, men klockan är bara 17 och restaurangen har precis öppnat.

Vi njuter av den vackra utsikten och ett glas champagne till att börja med. Den blir inte mindre läskande av att vi till det får en salt munsbit marinerad sej.

Menyn är sparsam och består av två olika förrätter, tre varmrätter samt tre olika efterrätter. Eftersom restaurangen så långt som möjligt använder sig av närproducerat bestäms rätterna efter säsong och tillgång.

Det blir hemrökt makrill till förrätt för en av oss och råbiff på Styrsölamm för den andra.

Servitrisen imponerar med sin kunskap om drycker. Vi förlitar oss på den, vilket ska visa sig vara helt rätt.

Uppläggningen av båda förrätterna är vackra och gör halva jobbet för måltiden. Makrillen (165 kronor), som visar sig vara kallrökt, är fast i konsistensen och rökningen välavvägd. Tillsammans med pepparrot, ramslök samt sältan från några klickar öringrom blir det en många smaker som vill samsas i munnen. Ett glas Pinot Gris hjälper till att runda av.

Råbiffen på lamm (145 kronor) serveras på en vårig tallrik med ett spektrum av smaker från syrlig getyoghurt och krispiga hasselnötter till sötma från både gulbetor och polkabetor, toppat med små klickar av starksöt senap och nyplockade örter från trädgården utanför. Till detta den klassiska portern. En randanmärkning är att de tärningsstora köttbitarna gärna kunde ha varit mindre.

Restaurangen har nu fyllts på av fler sällskap och intrycket är att de tagit in på pensionatet över helgen. Vid bordet bredvid hör vi servitrisen lägga lika mycket möda på att presentera olika drycker för barnen som är med som för de vuxna. Det gillar vi.  

Vi får in våra huvudrätter där en av oss valt rödspätta (315 kronor) och den andra bestämt sig för kyckling (310 kronor).

Spättan är spröd i skinnet och mjäll i köttet. Den kombineras fint med de söta betorna, ostronskivlingen och den försiktigt starka ramslöken. De små körsbärspotatisarna är nästan som en dessert med det skirade smöret. Ett tryck på citronen så är paletten klar. Till rödspättan är drycken ett glas frisk och läcker Verdejo.

Den lilla helstekta vårkycklingen är lätt rökt, vilket efter den rökta makrillen, är lite för mycket av det goda för vår smak. Men glazen lyfter, morotspurén är lent söt och matchas galant med sparriskål och purjolök. Vinet, ett glas Pinot Noir, förhöjer även här.

Men höjdpunkten är desserten. Bara uppläggningen är frestande. Den spröda och syrliga rabarbern (125 kronor) med glass, creme, blommor och örter ger en suck av mmm vid första tuggan. Crème bruléns (125 kronor) söta vaniljsmak och knäckiga yta blir med den mjuka, fylliga lakritsglassen en ljuvlig blandning.

Till det beställer vi espresso, men här finns bara bryggkaffe. Det blir i stället varsin kopp kravcertifierat Arabica i mormorskopp.

När färjan går hem till Göteborg igen känns det lite som om vi tagit en stunds semester från vardagen. Gott så.

.

Allra bäst: Miljön, närproducerat och den vackra uppläggningen.

Kan bli bättre: Vi ser gärna minst en vegetarisk rätt på menyn.

Mat 15/20

Service 4/5

TOTALT 19