Mona Lisa Pruteanu är rom från Rumänien. För sju år sedan kom hon med buss till Göteborg. Nu jobbar hon på Öppna förskolan för romska barn.
Mona Lisa Pruteanu är rom från Rumänien. För sju år sedan kom hon med buss till Göteborg. Nu jobbar hon på Öppna förskolan för romska barn.

”Pengarna går till bostad och mat”

ANNONS
|

Sedan Rumänien och Bulgarien blev en del i EU har antalet fattiga romer som åkt till andra länder för att tigga ökat lavinartat. Tidigare har de främst sökt sig till södra Europa, men den ekonomiska krisen har gjort att de sökt sig längre norrut.

–Europas fattigdomsproblematik spiller över på Göteborgs gatubild och så ser det ut i de flesta stora europeiska städer, säger Ulrika Falk.

Hon är verksamhetssamordnare på Öppna förskolan för romska barn, ett projekt som till stor del finansieras av Göteborgs stad.

Kommunerna gör vad de kan för att stödja frivilligorganisationerna som vill hjälpa fattiga romer som tar sig till Sverige. Samtidigt höjs politiska röster för allmänna förbud mot tiggeri.

ANNONS

I Norge har ett tiggeriförbud diskuterats, men avslagits. Däremot blir det anmälningsplikt för tiggarna. En arbetsgrupp vid inrikesministeriet i Finland vill att tiggeri förbjuds i landet. Och i Frankrike och Storbritannien är tongångarna mot tiggarna hårda.

Även i Sverige har röster för ett förbud höjts från enskilda politiker.

Rickard Nordin, riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiet i Göteborg, är en av dem som tycker att tiggeri bör förbjudas.

–Om människor tjänar pengar på att ta hit tiggare, så vill vi betrakta det som människohandel och göra det olagligt. I övrigt handlar det om att vi ska påverka på EU-nivå så att människor inte ska behöva komma till Sverige och tigga. Det är ju grundproblemet som vi måste rätta till, säger han.

I de kartläggningar som gjorts av kommuner och hjälporganisationer har man inte kunnat påvisa organiserad brottslighet. Även polisen och Socialstyrelsen har kommit till samma slutsats.

Mikael Albertsson, enhetschef på Göteborgs Räddningsmission, säger att en lagstiftning som förbjuder tiggeri är orimlig.

–Så länge man inte kan påvisa att människor tvingas och det är kriminella ligor, vilket jag inte kan se, så är det människor som gör detta för att överleva. Vi har gått med i EU, och med det kommer ett ansvar. Man får ta alla sidor av EU-medlemskapet, de positiva och de negativa, säger han.

ANNONS

På Öppna förskolan i Majorna jobbar Mona Lisa Pruteanu, pedagog och själv rom. Hon kom hit för sju år sedan, med buss direkt från Baku till Göteborg.

Att det skulle vara kriminella ligor som ligger bakom tycker hon låter konstigt.

–Om jag tigger och har tre barn hemma, vad kan jag göra med hundra kronor? Tror du att någon är bakom mig och tar pengar från mig? Det är inte så, säger hon bestämt.

Mikael Albertsson håller med.

–Incitamentet för organiserad brottslighet är att det finns stora pengar. Och när vi pratar med tiggarna, så får de alltifrån en femtiolapp till några hundra. Max. De här pengarna går till bostad och mat. Det finns inga pengar för att någon ska tjäna på det, fyller Mikael Albertsson i.

EU-kommissionären Cecilia Malmström skriver i ett mejl till GP att kommissionen har fått EU-länderna att upprätta nationella handlingsplaner för att förbättra situationen för romerna när det gäller tillgången till utbildning, arbete, sjukvård och bostäder. Men att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

–Jag har själv besökt läger där barnen inte ens hade vinterskor, där diskriminering och våld i det närmaste var en del av vardagen. Mot bakgrund av det är det många som söker sig bort från sina hemländer för att finna ett bättre liv. Nu gäller det att vi håller uppe trycket på medlemsländerna från EU-håll. Romernas svåra situation är en skamfläck för Europa, skriver hon.

ANNONS

FAKTA: Romer

Kommer ­ursprungligen från Indien, ­varifrån de utvandrade på 900- eller 1000-talet.

I världen finns cirka 20 miljoner romer. Ungefär 15 miljoner bor i Europa och främst Östeuropeiska länder som Rumänien, Bulgarien och Ungern.

Romerna är en nationell ­minoritet i ­Sverige. Det innebär att de har särskilda rättig­heter gällande språk och kultur, precis som samer och sverigefinnar.

Romerna beräknar själva att det finns över 50 000 personer med romskt ursprung i Sverige.

ANNONS