Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pendlingen till Göteborg fortsätter öka

Göteborg växer så det knakar och varje dag reser över 110 000 personer in till Göteborg för att arbeta, de allra flesta från Mölndal, Partille och Kungsbacka.

Det är framför allt kvinnorna som reser till och från jobbet och pendlandet från kranskommunerna ökar varje år, det visar statistik från SCB. Resorna sker också åt motsatt håll, varje dag pendlar nästan 15 000 personer från Göteborg till Mölndal för att arbeta. Mölndal är också den enda kommunen i regionen, förutom Göteborg, som stadigt har fler in- än utpendlare.
Att fler och fler pendlar märks även hos mäklarfirmorna.

– Fler och fler kan tänka sig att bo längre ifrån centrala Göteborg, medan andra kan tänka sig att tränga ihop sig för att bo kvar i stan, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg.
Han har själv testat att pendla och hade då en resväg på 25 minuter i bil till jobbet.

– Det fungerade inte bra för mig, jag tycker att man lägger för mycket värdefull tid på att resa. Jag värderar närheten till och från jobbet väldigt högt, nu tar det bara några minuter, säger han.

Precis som många andra som väljer att bo kvar i stan, trivs han väldigt bra i centrala Göteborg med närheten till evenemang och restauranger.

– Jag och min fru tycker om att cykla till biografen, gå på hockey eller kanske äta ute, utan att behöva passa tåg eller betala en dyr taxiresa hem. Nu har vi nära till allt vad staden erbjuder och det är viktigt för oss.

I takt med att pendlandet ökar blir vi också fler och fler Storgöteborg, i dag bor och arbetar 1,1 miljoner människor i de 19 kommuner som bildar Göteborgs lokala arbetsmarknadskommun. År 2030 kommer vi enligt beräkningar att vara 600 000 fler. Vilket innebär att det behövs väldigt många fler bostäder, både i och utanför Göteborg.

Många av dem som väljer att flytta utanför Göteborg väljer Kungsbacka, som ligger 20 minuter bort med pendeltåget, och med många barnvänliga området. För många är priset en avgörande fråga, huspriserna i Kungsbacka är betydligt lägre än i stan. Det är svårt att göra en uppskattning, men ett hus i Göteborg kostar mellan två till tre miljoner mer än ett lika stort hus i Kungsbacka, där snittpriset per kvadratmeter ligger på 33 000 kronor, en siffra att jämföra med 58 000 kronor som man får betala i den populära stadsdelen Linnéstaden.

Man får helt enkelt mycket mer för pengarna i Kungsbacka.

Ta reda på mer om pendlingsstaden Göteborg i Fastighetsbyråns programserie ”Är det här man ska bo?”, se tredje avsnittet här.