Paulina Neuding: Porta hotfulla gäng från bibliotek

I förra veckan beslutade biblioteket Fröet i Eskilstuna att hålla stängt på kvällarna, på grund av problem med stökiga ungdomsgäng. Fröet är det senaste i raden av bibliotek som fått ändra öppettider eller ta till åtgärder som larm och väktare.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Fortfarande stannar rapporteringen ofta i lokalpress, trots att det rör sig om ett nationellt fenomen. I början av januari fick exempelvis en kvinnlig bibliotekarie i Jönköping föras till sjukhus efter ett knytnävsslag i ansiktet. Hon hade försökt avvisa ett gäng stökiga killar. Samma bibliotek har tidigare fått ändra öppettider efter problem med ungdomsgäng. I Göteborg beslutade man för drygt ett år sedan att hålla biblioteket i Hjällbo stängt på kvällstid, på grund av ett tjugotal störande ungdomar.

Läs också: "Bibliotekens lugn behöver värnas" (2015-09-21)

Men att peka ut problemet, och att skriva att det till stor del är kopplat till utanförskap och misslyckad integration, har varit kontroversiellt. Expressen Kultur har insinuerat att det rör sig om en främlingsfientlig fantasi att det skulle finnas problem med ungdomsgäng på bibliotek (16/9 2015). SVT Kulturnyheterna påstod i somras att stökiga biblioteksbesökare kommer att bli bättre av böckerna. "Läsningen är lösningen" hävdade Kulturnyheterna tvärsäkert.

ANNONS

Men besökare som stör på bibliotek är ofta överhuvudtaget inte där för böckerna eller läsningen. På ett av de bibliotek som jag har besökt återkommande ser man samma gäng dyka upp på eftermiddagarna. Jag har aldrig sett någon av dessa ungdomar ta upp en bok. Det rör sig om ett rent missbruk av lokalerna. Killarna hänger i soffan på barnavdelningen, och pratar högljutt och grovt på ett sätt som är otäckt för barnen. Ändå kan de återvända varje vecka, eftersom personalen inte har rätt att hindra besökare från att komma tillbaka. Man måste vänta tills provokationerna eskalerar, innan man kan be killarna dämpa sig och i sista hand gå ut. I Hjällbo konstaterade man exempelvis för två år sedan: "Flera gånger har polisen kallats till platsen men då gruppen, som består av unga män, inte gjort något brottsligt så har det varit svårt att göra något." (Direkt press Göteborg 25/1 2014).

Så vad kan göras? För det första måste biblioteken åter bli just bibliotek. För det behövs en nationell strategi. Problemen med hot och våld har blivit så omfattande att det är uppenbart att det varit ett misstag att låta biblioteken fungera som allmän mötesplats, ungdomsgård och socialkontor. För det andra måste personalen kunna porta stökiga besökare, vilket också kommer att kräva politiska initiativ på riksnivå. Det kan inte vara upp till ungdomsgäng att avgöra när bibliotek överhuvudtaget kan hålla öppet. Genom att låta ungdomarna dominera lokalerna bidrar man dessutom till att göra unga människor dysfunktionella. Man behandlar dem som barn, och tolererar ett självdestruktivt beteende som avskys av omgivningen. Det är inte att vara empatisk eller generös, och det är inte att släppa in människor i samhället.

ANNONS

Det är framför allt barn och äldre som använder sig av biblioteken. Och nog är det talande för vår tid, med besattheten av "utsatthet" och "svaghet", att vi inte klarar värna de grupper i samhället som faktiskt är i behov av trygga miljöer.

ANNONS