Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Patienter fick larma med skedar och lock

Patienter har fått kastrullock och sked för att kunna larma i nödläge. En konsekvens av Östra sjukhusets överbeläggningar. - Ett lågvattenmärke, säger Marita Tenggren på Vårdförbundet.

Provisoriska larmanordningar är bara ett exempel på konsekvenser när vårdplatserna inte räcker till. Vårdpersonal berättar att man vid en avdelning åkte till Claes Ohlsson och köpte ringklockor till patienterna för att det skulle finnas larm till alla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Överbeläggningar vid regionens sjukhus hör till vardagen. Tillgången på vårdplatser är så liten att det innebär risker för patientsäkerheten vid både SU/Östra, Alingsås och SU/Mölndal.

Det är Socialstyrelsen i Göteborg som i en ny granskningsrapport om vårdplatser och tider på akutmottagningarna berättar om kastrullock och skedar. Socialstyrelsen slår fast i rapporten att överbeläggningar är vanliga vid samtliga nio västsvenska akutsjukhus samtidigt som väntetiderna fortfarande är för långa på akutmottagningarna.

- Det här med kastrullock och skedar är ett lågvattenmärke inom vården, säger Marita Tenggren vid Vårdförbundet. Vi har i åratal protesterat mot minskningen av antalet vårdplatser, men det har fortsatt. Bara i fjol försvann 60 vårdplatser på SU.

Vid Östra sjukhuset riskeras patientsäkerheten bland annat genom att vårdplatser utlokaliseras till avdelningar där vårdpersonalen inte har kompetens att vårda vissa patientgrupper. Ofta saknas syrgas/ sugutrustning och ringklocka vid vårdplatserna. Vårdpersonal har dessutom varit ovetande om vilken läkare som ansvarar för patienten eller vem som är jour.

I Mölndal riktar Socialstyrelsen kritik mot att bemanningen inte anpassats till vårdtyngden, att personal som fått patienter från andra kliniker inte heller haft kompetens att vårda dem och att rutiner för medicinskt ansvarig läkare inte följs överallt.

Mats Tullberg är chefsläkare vid SU. Han medger att överbeläggningar är ett stort bekymmer men att man genom planering av vårdplatserna har koll på hur det ser ut:

- Utlokaliseringar av patienter till andra avdelningar är inte bra. Vårdplatser som öppnas måste också bemannas. Belastningen på SU är idag hård. Ett exempel är att sedan Axessakuten upphörde med sin röntgen har belastningen på ortopedin i Mölndal ökat kraftigt. VI försöker utlokalisera de patienter som har minst vårdbehov, bland annat färdigbehandlade patienter som väntar på kommunplats. Vi har där som mest haft 80-talet väntande.

Även i Alingsås har överbeläggningarna varit omfattade. Här kritiserar Socialstyrelsen samarbetet mellan avdelningarna och svårigheter att se vem som är patientansvarig.

Lars Wiklund, ny sjukhuschef i Mölndal, säger att man sliter dag ut och dag in för att klara vårdplatssituationen.

- En högprioriterad fråga eftersom belastningen hos oss är mycket hög. Vi får pussla så gott det går. Vi har varit överbelastade sedan slutet av december, även med operationer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.