Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pastasås 08

Man får vad man betalar för. Det konstaterade konsumentpanelen när de smaktestade pastasåser. Glenn Strömbergs dyra variant blev odiskutabel segrare.

Färdig pastasås är perfekt på campingen men också populär bland studenter.

Julia Johansson, medlem av GP:s konsumentpanel, pluggar på Handelshögskolan. Där tar många med sig färdigkokt pasta hemifrån och värmer en burk tomatsås på skolan.

-I dag var det en kvarts kö till mikrovågsugnarna, berättade hon när hon gjorde sig redo för provsmakningen.

När Margaretha Eriksdotter studerade var receptet ännu enklare bara pasta och ketchup.

-Vi kallade det pasta rouge.

Givet val
Vill man bevara enkelheten men ändå lyxa till det lite blir Glenn Strömbergs pastasås Puttanesca det givna valet. Panelen tyckte om kryddningen, de väl tilltagna olivbitarna och tomatsmaken.

-Det var bara den som stod helt på egna ben, tyckte Jörgen Börjesson.

Findus pastasås (i tetrapak!) med smak av tomat och chili fick en fyra och många uppskattande ord på vägen.

-Den var väldigt grovhackad och kändes äkta. Därför fick den ett gott betyg av mig, sade Jan Danielski.

Testets tre treor får sägas vara prisvärda, framför allt Tempara som bara kostar en tia på Lidl. Kilopriset är mindre än en tredjedel av vad Strömbergs sås kostar.

Därifrån var det ett stort kliv poängmässigt till de båda tvåorna som utmärker sig även på ett annat vis. De övriga är tillverkade i i Italien, medan X-tra har sitt ursprung i Turkiet och Dolmio i Holland trots att reklamen ger intrycket att den är italiensk.

Som bas på en pizza
X-tras pastasås med basilika var i särklass billigast, mindre än femton kronor kilot, men ändå inte värd pengarna. Panelen märkte inte någon nämnvärd skillnad mellan den och vanlig tomatpuré. Möjligen hade den passat som bas på en pizza.

Lusläser man ingrediensförteckningen får man också förklaringen till det låga priset. De övriga sorterna anger hackade eller krossade tomater som första och alltså största ingrediens, men i X-tra är det mest vatten. Dessutom innehåller såsen fyra tillsatser med E-nummer, inklusive den omdebatterade smakförstärkaren glutamat E 621.

I den dyra och ekologiska pastasåsen från Saltå kvarn är sex av de sju ingredienserna krav-godkända, men det hjälpte inte. Panelen var inte nådig. För tunn och mesig, tyckte de.

-Ja, inte smakar den som solens mat precis, sade Clary Ferrara.

Clarys make var italienare. Därför vet hon en hel del om hur stor skillnad det kan vara på en tomatsås i till exempel Lombardiet jämfört med i Ligurien.

-Italienarna gråter när de ser hur vi äter pasta. Där äter de ju pasta med sås, medan vi här i Sverige äter sås med pasta, sade hon.

TEST PASTASÅS

FEM FYRAR
Strömberg
Pastasås Puttanesca

Smak av: kapris och oliver
Pris: 28:95 (82:70/kg)
Kommentarer: Mörk, fin färg. Ser lyxig ut. Riktigt rund och fyllig smak. Stora bitar av oliver. Perfekt eftersmak. Oliverna gifter sig med tomatsmaken. Det var en riktig höjdare, balanserad i kryddningen. Det här blir min nya favorit.

FYRAR FYRAR
Findus
Tomat & Chili

Smak av: solmogna tomater med chili, vitt vin och gul paprika
Pris: 19 kr (48:70/kg)
Köpställe: Coop Konsum, Avenyn
Kommentarer: En "snäll" sås. Ser läcker ut med stora tomatbitar. Som hemlagad. Känns "äkta". Stora
lök- och tomatbitar. Oljan flyter ovanpå. Lite menlös färg. Som salsasåsen man har till nachochips. Smakar milt, barn skulle säkert gilla den.

TRE FYRAR
Barilla
Olive

Smak av: gröna och svarta oliver
Pris: 19:90
(49:75/kg)
Köpställe: Hemköp, Nordstan
Kommentarer: Inbjudande med fina bitar av grön oliv. Frisk och kryddig. Oliverna gör att såsen får lite liv. Ser bättre ut än den smakar. Relativt vattnig. Ganska salt. Ingen distinkt tomatsmak.

Ica
Pastasås

Smak av: Chili
Pris: 15:95
(38 kr/kg)
Köpställe: Ica Maxi, Mölndalsvägen
Kommentarer: Vacker färg. Lite "blöt" i konsistensen. En neutral pastasås. Skulle passa bra som grund i en rätt. Örtig aromatisk smak. Ganska finhackade tomater. Luktar vitlök. Lite som tomatsåsen i makrillburkarna.

Tempara
Sugo Pomodoro e Olive

Smak av: tomat och oliver
Pris: 9:99 (23:80/kg)
Köpställe: Lidl, Hisingen
Kommentarer: Ser härlig ut, med gott om oliver. Mild, balanserad, "barnvänlig". Tar gärna en stor portion av denna. Konstig bismak. Lite vattnig. Viss syrlig doft. Ser avredd ut som stuvning.

TVÅ FYRAR
X-tra
Pastasås med basilika

Pris: 9:90 (14:35/kg)
Köpställe: Coop Forum Bäckebol
Kommentarer: Doftar basilika. Ser slät och lite tråkig ut, dock fin färg. Brunröd tomatmassa. Bra om man ska göra egen pizza. Tydlig kryddning som inte är god. Så långt från solmogna tomater man kan komma.

Dolmio
Extra kryddig pastasås

Pris: 19:90 (39:80/kg)
Köpställe: Hemköp, Nordstan
Kommentarer: Bra med stora bitar av lök och tomater. Röd och fin. Luktar mest konserverade tomater. För skarp i smaken, bränner i munnen länge efteråt. Mycket peppar, alltför mycket för mig. Blir helt svettig!

EN FYR
Saltå Kvarn Järna
Pastasås Peperoni

(ekologiskt odlad)
Pris: 26:50 (75:70/kg)
Köpställe: Ica Maxi,
Mölndalsvägen
Kommentarer: Vacker djupröd färg. Som krossad tomat, nästan passerad. Tunn och blaskig. Först
mesig, sedan pepprig smak. Hade den varit hemgjord hade jag inte blivit nöjd med min egen insats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.