Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière vädjade på lördagen om att undvika förhastade kopplingar mellan terrordåden i Paris och flyktingdebatten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Parisdåd kan slå mot asylsökande

Terrorattackerna i Paris kan få konsekvenser för de många flyktingar som söker sig till Europa. Nu höjs röster om att inte använda dåden som slagträ i debatten. På fredagen hålls ett ministermöte i Paris.

Konrad Szymansk, som tillträder som EU-minister i Polens nya EU-skeptiska regering på måndagen, säger att hans land efter Parisdåden inte kan ta emot asylsökande som ska omdirigeras inom EU:s kvotsystem utan "säkerhetsgarantier", rapporterar internationella medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag tycker att det är besvärande att man använder den fasansfulla terrorattacken i Paris för att legitimera sin egen politik, säger Anders Ygeman till TT. -De hade den här uppfattningen två dagar före terrorattentatet också.

Ett slagträ

Flera länder har aviserat att de skärper säkerheten vid gränserna efter dåden. Uppgifter om att ett pass vars innehavare har registrerats som asylsökande på den grekiska ön Leros hittats nära en av de döda terroristerna väntas bli ännu ett slagträ i debatten för dem som vill stänga Europas gränser.

Horst Seehofer, regeringschef i den tyska delstaten Bayern har också Parisattackerna som intäkt för att kräva skärpta gränskontroller. Han nämner en man från Montenegro som den 5 november greps med bilen full av vapen. Seehofer leder CSU, konservativt systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, och har kritiserat den tyska regeringens generösa flyktingpolitik.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har sagt att det inte är klarlagt att mannen som greps verkligen hade koppling till Parisdåden, även om han hade sin gps inställd på en Parisadress. Han varnade samtidigt för att göra förhastade kopplingar mellan terrorattackerna och flyktingströmmen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är inne på samma spår vid G20-mötet i Turkiet. EU-länderna bör inte reflexmässigt avvisa flyktingar efter Parisattackerna eftersom gärningsmännen var kriminella och inte asylsökande, sade han under söndagen enligt Reuters.

Schengen inför vägskäl

Anders Ygeman säger att det är viktigt att fortsätta att skärpa beredskapen för att möta terrorhot och säkra EU:s yttre gräns, men också att det är avgörande att länderna inom EU tar sitt ansvar för flyktingsituationen. Nu står EU inför ett vägskäl i Schengensamarbetet, säger han.

-Den ena vägen handlar om att återupprätta den yttre gränsen och ta ett gemensamt ansvar för flyktingsituationen. -Den andra, som jag verkligen inte hoppas att EU kommer att gå, är att Schengensamarbetet bryter samman på grund av att man inte klarar att möta de gemensamma utmaningarna.

På fredagens samlas EU.s justitie- och inrikesministrar till ett möte i Paris för att diskutera säkerheten. Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve vill bland annat tala om potentiella förändringar i Schengenavtalet, skriver Reuters.