Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Papperslösa ska få rätt till vård"

Regeringen och Miljöpartiet presenterar i dag en ramöverenskommelse om migrationspolitiken. Socialminister Göran Hägglund inledde pressträffen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-De som kallas gömda och de som kallas papperslösa ska få laglig rätt till subventionerad vård, säger han.

Vården ska motsvara den som de asylsökande har rätt till i dag.

-Det är viktigt med tydliga besked om vad som kommer att gälla. Det blir en mer likadan behandling över landet, säger Göran Hägglund.

Miljöpartiets Maria Ferm tackade regeringen för samarbetet.

-Barn och vuxna får en utökad rätt till vård och jag vill tacka för att vi gemensamt ser till att vi tar ett viktigt steg i mänsklig riktning. Rätten till vård är en mänsklig rättighet, säger hon.

Barn upp till 18 år ska ha rätt till fullständig vård. Vuxna ska få subventionerad vård för sådana tillstånd som inte kan anstå. Reformen ska vara på plats den 1 juli nästa år. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är glad att man nu kan presentera ett förslag.

-För Miljöpartiet är den migrationspolitiska överenskommelsen väldigt viktig och vi är nöjda med att man tar ett viktigt steg inom en stor fråga inom ramen för samarbetet, säger hon.

Miljöpartiets mål har varit att papperslösa ska få samma vård som personer med uppehållstillstånd. Trots att man nu missar det målet ser Romson förslaget som ett steg i rätt riktning. Hon säger också att MP ska fortsätta arbeta för fullständig vård för papperslösa.

-Det här är en väldigt viktig reform för att gömda och papperslösa flyktingar ska känna förtroende för svensk sjukvård och kunna få vård när de behöver det och vänder sig till sjukhus och vårdcentraler, säger hon till TT.

Den största vinningen enligt henne är att barn under 18 år får samma rätt till vård som gäller för svenska barn. Det innebär att de inte bara får rätt till akut sjukvård, utan också tandvård och förebyggande vård.

-Det är en stor skillnad. Det finns regioner i Sverige där baren inte får vård över huvud taget i dag, säger hon.

Förslaget grundas på den migrationspolitiska överenskommelse som MP ingick med regeringen förra våren för att säkra en majoritet i riksdagen för regeringens förslag på området. Fortfarande är det mycket man inte kommit överens om.

-Det är till exempel papperslösas rätt till skolgång, som kommer att lösas inom kort. Men det kommer också att vara frågor som handlar om arbetskraftsinvandring och återföreningar av familjer.

Socialdemokraternas talesperson Fredrik Lundh Sammeli välkomnar förslaget. Samtidigt tycker han att det har tagit lång tid.

"Det som fascinerar är väl att man ännu en gång håller pressträff för att berätta att man ska utreda frågan vidare", skriver Lundh Sammeli i en kommentar till TT.