Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Panasonic levererar unik lösning till klimatneutralt hus

Panasonic har under många år lagt stor vikt vid att utveckla lösningar med så begränsad klimatpåverkan som möjligt. Att bolagets luft-/vattenlösning valdes till det koldioxidneutrala huset Villazero i Borlänge, blev ett tydligt kvitto på att deras riktade hållbarhetsarbete har gett resultat.

När första spadtaget togs för det koldioxidneutrala småhuset Villazero var det mot bakgrund av en långvarig ambition om ökad hållbarhet och jämställdhet inom byggbranschen. Projektets höga krav omfattade hela leverantörskedjan, vilket gjorde det till ett särskilt glädjande besked när Panasonic Heating & Cooling Solutions valdes som leverantör av luft/vattenvärmepump.

– Panasonic lägger stor vikt vid att utveckla lösningar med så låg klimatpåverkan som möjligt. Till Villazero valdes en luft/vattenvärmepump monoblock som gör all värmeväxling på utsidan, tillsammans med en inomhusdel bestående av en varmvattenberedare med kombinerad buffertank, säger Joakim Laurentz, produktchef på Panasonic.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Panasonics hållbara lösningar för nybyggda hus

Initiativet till Villazero togs gemensamt av Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna och har drivits med stöd från Region Dalarna. Syftet var att bygga ett småhus som är helt koldioxidneutralt. Projektet hade också ett starkt jämställdhetsfokus – samtliga medarbetare i bygglaget var kvinnor. Målet är att certifiera huset enligt Svanen och NollCo2, med fokus på både ekologisk och social hållbarhet inom branschen.

– Ledarna på Fiskarheden, Mondo och Structor hade länge begrundat utmaningarna med hållbarhet och jämställdhet på varsitt håll. När det inom olika lokala initiativ uppdagades att de delade en gemensam vision, mynnade det hela gradvis ut i en konkret strategi, från idé och noggrann omvärldsanalys till projekt, berättar Erik Jäderbrink, verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan.

Valet föll på Panasonic

Initiativtagarna bjöd in flera företag till en virtuell minimässa där de kunde presentera sina idéer, men i slutänden föll valet på Panasonics luft-/vattenvärmepumpar.

– Vi hade redan haft en bra dialog med Panasonic under lång tid, så det sammanföll väldigt bra. De uppfyllde alla krav och hade ett starkt hållbarhetsfokus som matchade våra behov perfekt, konstaterar Erik.

Att Panasonic kunde möta behoven hos Villazero var emellertid ingen slump. Företaget har en stor produktutvecklingsavdelning som ständigt arbetar med att utveckla värmelösningar för att bli mer energieffektiva och så klimatsmarta som möjligt.

– Ju mer energieffektiva våra produkter blir, desto mindre klimatpåverkan har de. Framför allt beror produkternas lägre klimatpåverkan på att hela branschen har kommit långt i utvecklingen av mer miljövänliga köldmedium. Här är vi på Panasonic givetvis med och påverkar. Det är vi väldigt stolta över, avslutar Joakim Laurentz.