Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olof Palme gör sig redo för ett första maj-tal på Götaplatsen 1977.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palme hyllas inte i Göteborg

På 25-årsdagen för mordet på Olof Palme anordnas mötesplatser för allmänheten i både Stockholm och Malmö. I arbetarstaden Göteborg väljer stadens socialdemokrater att inte göra någonting.

I Stockholm står hedersvakt utplacerad vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård. Socialdemokraterna i Stockholm besökte graven under förmiddagen och lade en krans under ceremoniella omständigheter. En minneshögtid arrangeras även i Maria Magdalena kyrka klockan 18.30 dit allmänheten är välkomna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Malmö har man ställt i ordning ett monument på Folkets hus på Olof Palmes Plats 1. Där har man lagt blommor och allmänheten är välkomna att besöka monumentet för att lägga en blomma eller dela en tanke till den före detta statsministerns ära.

GP ringde upp Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Västsverige, och undrade varför inte göteborgarna ges chansen att hedra Olof Palmes bortgång med en minneshögtid.

Hur uppmärksammar ni minnet av Olof Palme i dag?

– Vi har inget evenemang för detta i Göteborg. Jag tycker att det känns konstigt att högtidlighålla dödsdagen då det blir mer fokus på det än på hans gärningar. Vi har diskuterat att göra något men valt att avstå från att göra något på själva dödsdagen.

Hur kommer det sig att ett så starkt socialdemokratiskt fäste inte anordnar något när andra städer gör det?

– Jag har inte något emot att andra gör det men personligen skulle jag hellre göra något på födelsedagen än på dödsdagen.

Gör ni någon minnesstund på hans födelsedag?

– Det skulle man kunna göra men vi har valt att inte göra det ännu.

Hur gör en göteborgare som vill dela en stund med andra socialdemokrater till Olof Palmes ära?

– Man är fri att uppmärksamma det som man vill men vi från Socialdemokraterna i Göteborg har valt att inte arrangera något.

Vad har Olof Palme betytt för dig?

– Jag var ganska ung när han dog men han var någon sorts barndomshjälte för mig. Han hade enormt stor betydelse för mig som barn och tonåring.

Märker du av hans arv än i dag?

– Mycket av det han gjorde finns kvar än i dag. Han hade även en förmåga att uttrycka sig och beskriva politik som var unik. Olof Palme citeras ju fortfarande ofta än i dag.

Har det gått för lång tid för att ha en minnesstund?

– Det är klart att vi tänker särskilt på honom denna dag men jag är kluven till om man ska högtidlighålla dödsdagen eftersom jag inte vill fastna i mordet som sådant. Det behöver inte vara fel att ha en minnesstund men vi har valt att inte ha det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.