Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstrationer på Västbanken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palestinsk FN-ansökan landar fredag

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har officiellt sagt till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att han kommer att lämna in ansökan om medlemskap i FN på fredag, enligt en FN-talesperson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ban hade "betonat en önskan om att försäkra sig om att det internationella samfundet och de två parterna kan hitta en väg framåt för att återuppta förhandlingarna inom ett legitimt och balanserat ramverk", enligt talespersonen.

När president Mahmud Abbas anlände till New York sade han missmodigt att "helvetet har brutit lös", inför inlämnandet av ansökan om FN-medlemskap.

-Väldigt svåra tider väntar palestinierna och deras ledarskap efter framstöten i FN via säkerhetsrådet för att få fullt medlemskap för den palestinska staten enligt 1967 års gränser, med Jerusalem som huvudstad.

Israel-Palestina är kanske den känsligaste konflikten i världen, men Abbas verkar ändå tagen på sängen av vilken uppståndelse det väckt att palestinierna nu tänker sätta allt på ett kort i samband med FN:s generalförsamlings årliga debatt i USA denna vecka.

-Vi beslöt oss för att ta detta steg och helvetet har brutit lös mot oss.

Den israeliska ledningen är mycket upprörd, och i första hand EU och USA försöker febrilt få fram ett förslag som kan övertyga palestinierna om att backa.

Washington har ju vetorätt i säkerhetsrådet, men vill helst slippa använda det eftersom det skulle medföra sänkt trovärdighet i många länder i Nordafrika och Asien.