Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palestinier: Sverige lovar stöd i FN

Sverige har lovat att inte att rösta nej till palestinskt FN-medlemskap om frågan kommer upp i generalförsamlingen, hävdar president Abbas rådgivare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det fanns ingen tvekan, säger Nabil Shaath till TT.

Att Sverige nyligen röstade nej till palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco var "en chock för det palestinska folket" enligt Shaath, som nyligen besökte Sverige.

Nabil Shaath säger till TT i telefon från Bryssel att han fått ett uttryckligt svenskt löfte om stöd.

-Det fanns ingen tvekan. Om vi nästa gång går via säkerhetsrådet eller generalförsamlingen så kommer Sverige att stödja oss, det var beskedet jag fick. -UD försäkrade mig också om att nejet i Unescoomrästningen på intet sätt innebär en ändrad svensk hållning mot palestinierna, säger Shaath. -Jag har stor tilltro till Carl Bildt och vet att han är principfast. Därför tror jag på fortsatt svenskt stöd för den palestinska saken.

UD-talesmannen Anna Backlund säger till TT att Shaath under sitt Stockholmsbesök hade överläggningar med UD:s departementsråd Robert Rydberg. UD har en annan version av vad Rydberg faktiskt sade vid tillfället.

Den går ut Sveriges hållning till palestinierna inte kan avläsas av nejrösten i Unescoomröstningen. Den nejrösten ska ses mot bakgrund av den valda tidpunkten och inte som ett ställningstagande i sak, heter det.

Samtidigt ska dock Sveriges ställningstagande i Unesco inte ses som en indikation på hur Sverige kommer att agera om palestiniernas status i FN tas upp till omröstning i FN:s generalförsamling.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för (S), kräver att den svenska regeringen klargör sin position angående palestiniernas försök att få sin stat erkänd av FN.

-Det är dags att Carl Bildt reder ut vad Sverige har haft för position i den här frågan, som har gått från att vi var väldigt positiva till att Jan Björklund röstade nej. Nu är det lika bra att reda ut vad som gäller, säger han till TT. -Jag utgår från att Sverige faktiskt kommer att rösta ja till en resolution i generalförsamlingen som säger ja till den palestinska staten. Allt annat vore uppseendeväckande. Sveriges anseende skadades av nejrösten i Unesco.