Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palestinier samlas för protesthelg

Östra Jerusalem är nära kokpunkten. Begravningen av en dödad palestinsk tonåring ledde till sammanstötningar, och stora demonstrationer väntas under söndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Milad Said Ayyash blev skjuten under protester i Jerusalem-stadsdelen Silwan i fredags. Han fördes till sjukhus efter att ha fått en kula i magen och dog under natten mot lördagen.

Det är oklart vem som sköt honom. Polisen säger att den enbart använde gummikulor. I Silwan pekar vittnen ut en judisk bosättare.

Ett par tusen palestinier deltog till en början i begravningsprocessionen, men folkmassan minskade när den passerade en judisk bosättning där palestinska ungdomar kastade sten och israeliska styrkor svarade med tårgas.

I helgen håller palestinierna en sorgedag de kallar yaum al-nakba, katastrofdagen. Protesterna väntas kulminera under söndagen, då flera palestinska organisationer har utlyst massdemonstrationer, även utanför Jerusalem.

I tisdags firade Israel sin 63-årsdag, enligt den hebreiska kalendern. Men det som firas i Israel är en sorg för många palestinier som under katastrofdagen sörjer att över 760 000 palestinier - omkring 4,7 miljoner i dag om man räknar deras ättlingar - flydde eller fördrevs från sina hem under kriget som ledde till att Israel bildades.