Palestinier söker fler medlemskap

ANNONS
|

Israels regering kallade till krismöte för att tackla utvecklingen.

Efter att med stor majoritet ha fått tummen upp för ett fullt medlemskap i Unesco, FN:s organ för utbildning och kultur, vänder nu palestinierna blicken mot andra FN-organ. Trots kritik från USA och Israel har palestinierna tagit sikte på medlemskap i 16 av de över 20 FN-organisationer som är baserade i Geneve.

–Alla de här processerna bygger på internationell lag och har inget att göra med politik, sade palestiniernas biträdande ambassadör Imad Zuhairi på tisdagen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samlade sin regering till ett krismöte.

–Vi ska titta på hur vi kommer att agera, sade en högt uppsatt israelisk representant.

ANNONS

Efter måndagens omröstning sade USA att de kommer skrota sitt ekonomiska stöd till Unesco, något som har väckt kritik. Rysslands utrikesminister Lavrov kallade på tisdagen omröstningen "legitim" och bad USA tänka om.

Iran sågade inte oväntat USA:s beslut och passade på att rikta kritik mot två fiender.

–USA måste inse att dess blinda stöd till sionistregimen inte har någon plats i världsopinionen, sade en UD-talesman i Teheran.

Motreaktion

Efter att palestinierna med stor majoritet fått fullt medlemskap i FN-organet Unesco kommer nu motreaktionen.

Israel påskyndar byggandet bosättningar på Västbanken och fryser utbetalningar.

Palestinierna firade när de, mot USA:s och Israels vilja, i måndags vann fullt medlemskap i FN-organet Unesco. Israel uttryckte sitt missnöje och på tisdagen kallade premiärminister Netanyahu regeringen till krismöte.

Efter timmar av samtal kom beskedet: Israel påskyndar byggandet av drygt 2000 bostäder på Västbanken och stoppar temporärt överföringar av palestinska skattemedel till Palestinska myndigheten.

–Ni kan inte kräva att den palestinska allmänheten fortsätter att visa återhållsamhet, när det palestinska ledarskapet fortsätter att smälla dörren i deras ansikten, sade en högt uppsatt regeringstjänsteman.

Palestinierna svarade att ett upptrappat bosättningstempo kommer att påskynda fredsprocessens död.

–Och att frysa pengarna är att stjäla pengar från det palestinska folket, sade Nabil Abu Rdainah, talesman för palestiniernas president Mahmud Abbas.

ANNONS

Cirka en halv miljon israeler lever i över 120 bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken, som ockuperades 1967.

De första bosättningarna på Västbanken påbörjades efter bara några månader och de har vuxit under alla israeliska regeringar, även under 90-talets fredsprocess.

2005 övergav Israels dåvarande premiärminister Ariel Sharon samtliga 21 bosättningar i Gazaremsan och tvångsevakuerade de 8000 invånarna.

Världssamfundet, inklusive Israels närmaste allierade USA, anser att bosättningarna strider mot folkrätten.

(TT)

ANNONS