Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palestinier bittra efter USA-reträtt

Barack Obamas storslagna försök att blåsa liv i fredssamtalen i Mellanöstern har kollapsat. Sedan USA gett upp om att få Israel att sluta bygga på ockuperad mark är framtiden för fredsprocessen totalt oviss.

Beskedet från Vita huset på tisdagen, att USA inte längre strävar efter ett nytt byggmoratorium på Västbanken, innebär ett direkt medgivande att Obamas strategi nu skrotas. Och någon ny strategi aviserades inte av Vita husets talesman, utöver lösa formuleringar om att parterna nu går tillbaka till indirekta kontakter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bosättarlobbyn i Israel jublar medan palestinierna, som plötsligt förlorat stödet från USA i sitt krav på ett byggstopp, reagerar med bitterhet.

President Mahmud Abbas sade på onsdagen att fredsprocessen är i kris. Om USA inte kan förmå Israel att gå med på ett tillfälligt byggstopp, undrade hans rådgivare Yasser Abed Rabbo, hur ska USA då kunna förmå Israel att "acceptera en balanserad lösning" på konflikten?

Obama lanserade nystarten för fredsprocessen i Washington i september. Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skulle träffas varannan vecka. Det blev bara tre möten. I slutet av september löpte Israels byggstopp ut, och Netanyahu vägrade förlänga det trots omfattande löften om kompensation från USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.