Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Palestina hoppas på svensk röst i FN

Palestiniernas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, hoppas att Sverige åtminstone röstar för att ge Palestina samma ställning i FN som Vatikanen, om FN:s generalförsamling tar upp frågan i nästa vecka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Palestinierna hoppas på att få sin status uppgraderad i FN:s generalförsamling nästa vecka. Palestiniernas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, sätter hopp till att Sverige åtminstone ska rösta för att Palestina får samma ställning i FN som Vatikanen, ett steg upp från observatör men inte medlem.

-Jag skulle bli förvånad om inte Sverige röstar ja, säger hon i en intervju med TT och tror att en majoritet av FN-länderna kommer att göra likadant.

För Hala Husni Fariz är det just nu en mer intensiv period än vanligt. Så sent som i förra veckan upphöjdes hennes post som generaldelegat till ambassadör, en diplomatisk uppgradering av den svenska regeringen. Det fick regeringen och utrikesminister Carl Bildt kritik för av både Folkpartiets och Kristdemokraternas utrikespolitiska talespersoner.

-Det var ett påtagligt bevis för det svenska stödet i vårt arbete med att bygga upp en egen stat och förvaltning, säger ambassadören.

Den interna kritiken i regeringen gick bland annat ut på att uppgraderingen kunde vara ett förebud om vad Sverige tänker göra i FN:s generalförsamling i frågan om Palestina. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har gång på gång förklarat att han tänker begära fullt medlemskap för Palestina i FN nästa vecka. USA, ända upp till president Obama, har gjort klart att en sådan begäran bara skulle skada fredsprocessen med Israel och att USA skulle stoppa det med ett veto i säkerhetsrådet.

-Jag vet bara på ett ungefär vad han kommer att göra, men inte i vilken ordning. Men i går sade han när han mötte Catherine Ashton (EU:s representant i utrikesfrågor) att vi far till FN för att få vårt medlemskap och att det inte finns någon återvändo, säger Hala Husni Fariz.

Om vägen till fullt medlemskap i FN visar sig stängd på grund av veto från USA finns det en möjlighet för palestinierna att begära att få samma status i FN-systemet som Vatikanen. Vatikanen betraktas av FN som en stat, men inte FN-medlem. För närvarande har Palestina bara observatörsstatus.