Pagrotsky: Behåll rutavdraget

ANNONS
|

Behåll rutavdraget och sänk skatten rejält för sjuka, pensionärer och arbetslösa. Så vill Leif Pagrotsky att Socialdemokraternas framtida skattepolitik ska se ut. Förvånande, tycker finansminister Anders Borg (M).

Riksdagsmannen och före detta S-ministern Leif Pagrotsky har på partiledningens uppdrag funderat över vilken skattepolitik partiet ska driva. Inom kort lämnar han sitt förslag, som Dagens Nyheter tagit del av.

Han förordar inga radikala förändringar av dagens skattesystem. Människor behöver långsiktighet och klara regler och därför bör både rutavdraget och jobbskatteavdraget vara kvar, anser han.

På sikt bör pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa få stora skattesänkningar.

-Jag har en ambition att utjämna orättvisorna i skattesystemet, inte genom att höja utan genom att sänka skatten. Det är dyrt och kostar mycket pengar, men det ligger inom räckhåll, säger Pagrotsky till Dagens Nyheter.

Han tror att skattesänkningar för dessa grupper ger snabb effekter på efterfrågan och därmed gynnar sysselsättningen.

ANNONS

Pagrotsky anser inte att fastighetsskatten eller förmögenhetsskatten bör återinföras. Det vore fel att ändra förutsättningarna för människors boendekalkyler, anser han och hänvisar i sin rapport till att fastighetsskatten hade lågt folkligt stöd.

Finansminister Anders Borg säger sig vara lite undrande förvånad över de skatteförslag som Leif Pagrotsky, enligt DN, uppges vara på väg att presentera för den socialdemokratiska partiledningen.

-Det verkar vara lite oordning i socialdemokratin, säger Borg till TT efter ett anförande på Swedbank på fredagen.

Han hänvisar till att S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i kommentarerna till regeringens budget, som Borg tolkar det, var tydlig med att man bör strama åt ekonomin trots den internationella oron, samt att det inte finns några möjligheter att agera fast Sverige har Europas starkaste statsfinanser.

-Då är det förvånande att Leif Pagrotsky dagen efter säger att man bör genomföra stora skattesänkningar. Det som kanske är ännu mer förvånande är att den stora skattesänkningen han vill göra skulle höja arbetslösheten och sänka sysselsättningen, hävdar Borg.

Enligt Borg blir eventuella positiva effekter kortvariga och bleknar i förhållande till de negativa följderna.

-På kort sikt ger det mer konsumtion, på lång sikt gör man det mindre lönsamt att arbeta, säger Borg och undrar var S ska hitta pengar till sänkningen. -Jag vet inte hur många tiotals miljarder vi talar om här, men ska man utjämna skillnaderna mellan sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer, förtidspensionärer och de som har jobbskatteavdrag så är det en mycket stor skattelättnad, säger Borg.

Inte heller LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är nöjd med beskeden från Leif Pagrotsky.

-Jag är besviken på att utredningen inte gav några svar på de stora frågorna som finns i skattepolitiken. Vi har haft jättestora skattesänkningar för vissa grupper, medan andra inte fått någonting. Jag saknar rättviseperspektivet i förslagen, säger han till TT. -Jag trodde att det skulle vara mer visionära förslag som kan sätta igång en diskussion om vilka skattebaser vi ska ha. Ta till exempel det här med bolagsskattesänkningen. Det är ju idiotiskt. Det leder bara till att alla andra följer efter, och så har vi förlorat en skattebas, som i dag ger 100 miljarder kronor, säger Thorwaldsson.

Det positiva från Pagrotsky är förslaget att sänka skatten för pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna.

-Det betyder jättemycket för de här grupperna. Det är ett positivt och tydligt ställningstagande. För de här grupperna har orättvisan firat triumfer, säger Thorwaldsson.

Exakt vilka skatter som bör höjas, vill han inte låsa fast sig vid. Men det behövs en debatt, anser han.

-Det kommer det att bli. Den har ännu inte börjat inom arbetarrörelsen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS