Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Paddlar mot den perfekta vågen

När Maya Persson var 18 år träffade hon en surfkille. Enda möjligheten att tillbringa tid tillsammans var att hon hängde med ut på havet. I dag är hon en av landets bästa i Stand Up Paddleboard (sup).

– Jag har alltid seglat, men tvärtemot vad många tror så blåser det inte så mycket i Stenungsund, så jag började paddla i stället. Det är ett så mycket enklare sätt att komma ut på havet, och det är det bästa jag vet, säger Maya Persson.
Sup började växa som idrott i början på 2000-talet. Utövaren står på en lite bredare och tjockare surfbräda och paddlar. Man tävlar i fyra olika discipliner; långdistans, supersprint, sup surf och technical race där den senare tävlingsformen startar på land för att sedan komma igenom en bana med mycket svängar i vågig sjö. 

Maya Persson är nyligen hemkommen med en kraftig förkylning efter VM som hölls i Köpenhamn för en vecka sedan.
– Jag fick en bra placering på långdistans, men det gick ännu bättre i technical. Jag vågade vara aggressiv hela vägen och det funkade verkligen.
Bland 42 deltagande nationer slutade Sverige på en 13:e plats när samtliga grenar summerades och det bästa individuella resultatet stod Maya för med en 17:e plats i technical race. Det betydde att hon hamnade precis bakom heltidsprofessionella paddlare från ledande länder såsom Australien, Nya Zeeland och USA. 

Hon har en förhoppning om att närma sig världseliten ytterligare, men då krävs mer träning än de tio timmar i veckan som hon i dagsläget hinner stå på brädan – utöver frisörarbetet på 75 procent som finansierar hennes tävlande. 
– Jag har en väldigt bra arbetsgivare som låter mig jobba mycket när jag jobbar för att sedan kunna vara ledig lite längre när jag åker ut och tävlar.
Maya Persson kom i kontakt med sup när hon som 18-åring träffade en kille som höll på med en annan surfsport.  
– Han var ute så fort det blåste så min enda chans att hänga med honom var att följa med ut.

2012 köpte hon sin första bräda, men ett knappt år senare drabbades hon av ett kraftigt ryggskott. Ett ryggskott som faktiskt gjorde henne sportsligt bättre.
– Sup blev ett bra komplement till gymmet för att stärka upp bålen. När jag blev bättre i ryggen så tävlade jag hela sommaren. I september samma år vann jag inofficiella SM och sedan dess har jag varit sjukt pepp på sup.
Fortfarande är sporten i ett utvecklingsstadium. Till de lokala tävlingarna i Sverige kommer 20–30 deltagare, men motionsformen växer ändå rejält, särskilt längs Väst- och Sydkusten samt i Stockholmsområdet. 
– Jag älskar att paddla i Varberg där det kommer bra surfvågor, men oftast tränar jag ju här hemma. Fast jag börjar bli lite trött på att paddla runt Stenungsön så ofta har jag med mig mobil och hörlurar för att kunna lyssna på radio eller podcast.