Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

På söndag kan tåget gå för Barcelona

Barcelona kliver in på Santiago Bernabéu för att komma ikapp eller halka efter. I täten går en liten gigant som hittat formen lagom till säsongens viktigaste match.

Klockan tickade upp mot 63 minuter på Camp Nou när Lionel Messi kombinationsspelade med Andrés Iniesta till vänster i straffområdet. Med sin karaktäristiskt låga tyngdpunkt och en lätt höjd högerarm höll han bort en försvarare innan han med lätthet lyfte in 4–0 i det bortre hörnet. Målet i sig var inget märkvärdigt, men det var argentinarens 370:e mål i den rödblå tröjan, vilket innebar att han klev förbi Paulino Alcántara som Barcelonas främste målskytt genom tiderna. Messi gjorde sedan ytterligare ett mål, hans tredje, när Osasuna 7–0-manglades. Och hans formtopp kunde inte ha kommit lägligare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Barcelona har haft ett tungt 2014, med nederlaget mot bottenlaget Real Valladolid som lågvattenmärke. Sexpoängsledningen från tidigare under säsongen är borta och avståndet upp till Real Madrid är nu fyra poäng. Det har varit stökigt i Kataloniens stolthet en tid nu. Presidenten Sandro Rosell avgick i kölvattnet av skatteskandalen i samband med Neymar-affären och många av spelarna som utgjort grunden i Barcelonas gyllene generation är antingen på väg bort eller sjunger på karriärens slutvers.

Tata Martinos försök att göra Barcelona rakare och mer svårläst har inte lyckats fullt ut och han har fått motta tung kritik när spelet gått knackigt. I veckan har det även spekulerats i att han redan kan vara på väg bort. Men 7–0-krossen mot Osasuna, tillsammans med segrarna mot Manchester City, är ändå indikationer på att Barcelona är på rätt väg. Men det är på bortaplan mot tufft motstånd som Blaugrana bekänner färg. Och nu står Barça inför säsongens hittills viktigaste match – El Clásico på Santiago Bernabéu i morgon kväll.

Om det stormar i Barcelona så infinner sig ett nästan obehagligt lugn över Real-lägret. Los Blancos är självsäkra och har både formen och statistiken för att vara det. Carlo Ancelotti har hittat rätt med sin 4-3-3-uppställning med Xabi Alonso som ensam pivote med Luka Modric och omskolade Ángel di María framför. Karim Benzema är skarpare än någonsin, Gareth Bale växer för varje match och Cristiano Ronaldo är i sitt effektiva toppslag. Ancelotti myser inför klassikern.

- El Clásico kommer vid en bra tidpunkt. Vi är bättre än inför förra mötet, men vi måste ge allt för att vinna. Jag har redan startelvan klar för mig, jag tänker inte komplicera saker och ting, säger han.

Och varför skulle han? Real Madrid har inte förlorat på 31 matcher och har chansen att haka av värste konkurrenten med 10 matcher kvar att spela.

Inför matchen har Ancelotti dragit metaforiska historier om lejon och gaseller och vikten av att fortsätta löpa. Oavsett om söndagens motståndare är lejon eller gasell måste Barcelona kliva in i Reals lejonkula till hemmaarena och kämpa för att hålla titelstriden vid liv. Med Lionel Messi i form är allt möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.