Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oz – the great and powerful.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oz – the great and powerful

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

äventyr

äventyr

Oz – the great and powerful

Regi: Sam Raimi

Med: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz och Michelle Williams

USA, 2012 (130 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Den halvdane magikern Oscar Diggs ingår i ett kringresande cirkussällskap där han uppträder under trollkarlsnamnet Oz. Men efter ett litet missöde tvingas Oscar fly i en luftballong som tar honom till det magiska landet med samma namn som hans artistalias – ett rike målat med Avatars avlagda ki tschpalett vilket får Oz att likna en data-animerad Jehovasfolder på syra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Här stöter (i dubbel bemärkelse) Oscar på några trollpackor och får i uppgift att rädda landet Oz undan Onda Häxan. Den stora gåtan är inte hur Oscar ska lyckas, utan hur man egentligen tänkte när man gav James Franco rollen. Det är en plåga utan slut att bevittna hans undermåliga agerande och totalt två ansiktsuttryck: lömskt räv-bakom-örat-flinande alternativt förskräckt vrålande. Francos repliker faller ständigt heldöda rätt ner i den gyllene stenläggningen som en squashboll slagen mot en vägg av Jell-O.

En episod kring filmförberedelserna: Sam Raimi hade ursprungligen Robert Downey Jr i tankarna för huvudrollen, men efter ett besök hemma hos Downey Jr i Los Angeles ångrade sig Raimi plötsligt. I ett hörn av vardagsrummet fick han nämligen syn på en stor växt som han tidigare skänkt – nu totalt uttorkad – vilket räckte för att Sam Raimi skulle känna att Robert Downey Jr inte respekterade honom tillräckligt för att vara värd rollen.

Sann eller inte så är den lilla anekdoten hundra gånger mer fascinerande än historien om Oscar Diggs över två timmar långa, humorbefriade golgatavandring längs en CGI-strösslad Yellow Brick Road mot nollpunkten.