Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ovanlig observation av vitval utanför Grötvik

En högst ovanlig syn mötte biologen HG Karlsson när han i går var ute och fiskade i Laholmsbukten. – Helt plötsligt dök en vitval upp. Det var jättehäftigt, berättar han.

Vid tjugo i tre puttrade HG Karlsson och hans son Arvid Enemar ut ur Grötviks hamn för att ta sig en fisketur. Målet var att fånga en och annan skrubba och piggvar, skriver Hallandsposten.

Döm om deras förvåning när något betydligt större helt plötsligt dök upp ur havet.
– Vi var väl hundra meter från land när något stort, vitt kom upp framför oss. Vi fattade först inte för det är helt osannolikt att det skulle vara en vitval. De rör sig ju i arktiska vatten. Men det var det och vi är helt säkra för det finns inget att förväxla den med, berättar HG för Hallandsposten.

Det var långt ifrån första gången han såg en vitval, men aldrig förr har han sett den på ett så oväntat ställe.
– Det var jättehäftigt. Vi följde den ett tag och det var fantastiskt att höra det där ljudet när den blåste ut vatten. Det var bara att jubla.

Enligt Svante Lysén, konservator och valexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, är det väldigt ovanligt med vitvalsobservationer i Sverige.
– Det här är jättespännande. Det händer ungefär vartannat decennium, säger Lysén som själv känner till tre observationer sedan mitten av 60-talet.
Den senaste var utanför Öland i januari i år.

Kan det vara samma vitval?
– Jag skulle nästan tro det men det är omöjligt att säga. Men det kan hända att det är en vitval som varit inne i Östersjön och sedan tagit sig runt.

Vitvalen trivs bäst i högarktiska vatten, runt Svalbad till exempel.
Varför har den sökt sig hit?

– Jag vet inte varför, men det är nog så att den tycker att det är kul att upptäcka lite grand. Sedan kan det också ha med klimatförändringar att göra, att de hittar någon typ av föda eller att de är vilse. Men jag skulle tro att den vill sätta lite spänning i livet.
Vitvalen ska enligt observationer ha rört sig mot Skälvik och Haverdal.