Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Otroligt sorgligt att så många barn dog"

Sandy Hook, Connecticut går mot en ny morgon, men ingenting är sig likt. GP besöker en stad lamslagen av chock och sorg.

Sorgen ligger tung över den vykortsvackra stadsdelen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. De pittoreska gatorna som kantas av gamla vackra trähus leder till stadens grundskola som går till historien som skådeplatsen för en av landets värsta skottdåd. Stadens två kyrkor som ligger på promenadavstånd från varandra har öppnat portarna för sörjande stadsbor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Brett Taft arbetar som volontär på Newtown Methodist Church.

– Det har varit en väldigt jobbig dag. Jag förstår inte hur detta kunde hända. Stadsborna är djupt sårade och befinner sig i chock. Vi har haft folk här hela dagen. Jag orkar inte prata om detta mer, säger han med bruten röst och går iväg.

Morgonens blodsdåd, som ledde till döden för 20 barn och sex vuxna är fortfarande för nära inpå för att kunna förstås.

– Jag väcktes av helikoptrarna, berättar 19-åriga Amanda Swift, som vi möter på stadens huvudgata. Folk ringde mig och frågade om jag är ok. Skolan ligger jättenära mitt hus. Jag hade lika gärna kunnat vara där. Det är så nära, det är så skrämmande.

Med tårar i ögonen berättar Amanda om paniken, som utbröt efter att nyheten om skolskjutningen spreds till föräldrarna som hade barn i skolan.

– Det är så otroligt sorgligt att så många barn dog. Jag förstår det inte. Han som sköt barnen är i min ålder, jag kände honom inte men mina vänner kände igen honom från skolans årsböcker. Jag kan inte förstå att någon från vår stad har kunnat göra såhär.

Vid utkanten av Sandy Hook ligger den dygnetruntöppna diner-restaurangen Blue Colony. Trots att det är mitt i natten är restaurangen halvfull av matgäster. Det pratas och kramas och spekuleras. I ett hörnbord sitter väninnorna Jackie Baden, Lindsay Pivarnik och Isabel Skarzynski, som alla är bosatta i grannstaden Monroe.

– Läraren rusade in i klassrummet på morgonen och meddelade att hela skolan är igenbommad. Vi fick höra att det har skjutits i Sandy Hook-skolan, men ingen visste hur illa det var. Vi fick sitta kvar i det låsta klassrummet och följa händelserna via tevenyheter, berättar 19-åriga Jackie Baden.

– Vi var helt förkrossade, fortsätter 18-åriga Lindsay Pivarnik. Alla blev helt förtvivlade, det var helt tyst i klassrummen.

– Jag har aldrig tänkt på detta förut, fortsätter 20-åriga Isabel Skarzynski, men jag har faktiskt funderat på att skaffa ett vapen, inte för att skada andra, utan för att skydda mig själv. Jag vet att det kan låta konstigt, men om något liknande skulle hända i framtiden vill jag vara beredd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.