Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Oskickligt politiskt styre sänker socialtjänsten

Göteborg är ett avskräckande exempel på hur ett oskickligt politiskt styre leder till en kultur där de grundläggande kraven på samhällsservice inte uppnås. Socialtjänsten är ett exempel på detta, skriver bland andra Cecilia Widegren (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialtjänsten i Göteborg befinner sig i något som kan liknas vid en akut kris. Det handlar i grunden om att kommunen inte kan garantera utsatta barn och unga stöd när de behöver vår gemensamma trygghet som allra mest. Utvecklingen är orimlig och situationen är oacceptabel.

Stadsrevisionen i Göteborgs stad riktar svidande kritik gällande socialtjänsten. Stadsdelsnämnderna följer inte socialtjänstlagen. ”Stadsdelsnämnderna har inte kunnat säkerställa att barn som far illa har fått det skydd och det stöd som de har rätt till.”

Orsakerna till krisen är många och komplexa. Samtidigt är det inte rimligt att de ansvariga politikerna i S, MP och V skyller ifrån sig sitt absoluta ansvar på den förra regeringen. Socialdemokraterna har haft det politiska ansvaret i Göteborg sedan 1994.

Mest segregerade staden

Det som borde vara ett socialdemokratiskt skyltfönster är i stället Sveriges kanske mest segregerade stad. Med stora brister i socialtjänst, vård och omsorg fungerar i stället Göteborg som ett avskräckande exempel på hur ett oskickligt politiskt styre leder till en kultur där de grundläggande kraven på samhällsservice inte uppnås.

Det är dags att göra en översyn av socialtjänstlagen. Det finns mycket som talar för att det behövs en tydlig förstärkning i linje med de behov som växer fram i takt med den snabba samhällsutvecklingen. Därtill vill vi att det förebyggande arbetet gällande ungas psykiska välbefinnande stärks och utvecklas.

Vi delar Akademikerförbundet SSR:s slutsats (GP 22/5): ”Det är inte röststarka grupper som drabbas när socialtjänsten är i kris. (…) Nu måste krisen vändas. Det är dags att sluta snacka och börja agera.”

Samhället måste alltid värna alla utsatta barn och unga. De om några ska alltid ha rätt till vårt gemensamma stöd, men det kräver politiskt ansvar.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson

Jonas Ransgård (M)

kommunalråd och gruppledare, Göteborgs stad

Sofia Fölster (M)

riksdagsledamot socialutskottet