Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Osannolika matmuseer

Ovanliga smaker och livsmedel hedras inte bara i hemmen utan även på museer. Skyscanner.se har listat tio av de mest märkliga - och underbara.

Att mat är centralt när vi ger oss ut och reser bör inte vara någon överraskning för någon. Men det finns en del överraskande möjligheter för den som vill höja blicken över tallrikskanten och rentav lämna matbordet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Resesökmotorn Skyscanner har botaniserat bland olika matmuseer över hela världen, "där kuriosa blandas kreativitet och avsmakning av specifika livsmedel som karaktäriserar landet".

Skyscanner vågar till och med hävda att deras lista innehåller världens mest annorlunda matmuseer, som absolut är värda ett besök för den som har vägarna förbi.

Snabbnudlar, Osaka, Japan

Förra månaden avslöjade den japanska nudeljätten Nissin att de tänkt öppna ett museum tillägnat snabbnudlar för att fira deras 50-årsjubileum.

Potatis, Idaho, USA

Idahos potatismuseum har en rad roliga och pedagogiska utställningar som bygger på potatis. De har bland annat världens största chips som är hela 63 centimeter i diameter. 

Currywurst, Berlin, Tyskland

De som gillar den kryddiga korven kan prova en mängd olika currywurst-kryddor och smakblandningar i den interaktiva utställningen innan de skapar sin egen currywurst snack bar.

Spam, Austin, USA

Burkskinksmuseet firade tio år i september och har över 1.500 kvadratmeter burkskinksrelaterade spel och nöjen likväl som struntsaker och artefakter som The Spam Diner och vintage Spamreklam.

Ost, Alkmaar, Nederländerna

Det holländska ostmuseet ligger precis bredvid Alkmaars ostmarknad där alla ostentusiaster garanterat kommer att trivas samtidigt som de tittar hur experterna tillverkar ostarna.

Jell-O, New York, USA

Denna favoritgeléefterrätt har sin helgedom i New York som ståtar med en svindlande mängd souvenirer samt en utställning som illustrerar Jell-O’s talesman Bill Cosbys inflytande över 30 år.

Svamp, Loire-dalen, Frankrike

Svampälskare som har vägarna förbi Loire-dalen bör absolut besöka Musée de Champignon i Saint-Hilaire-Saint-Florent. Där finns en uppsjö av vilda och ovanliga svampar att provsmaka.

Senap, Wisconsin, USA

Med otroliga 5 000 burkar, flaskor och tuber av den gula delikatessen är Mount Horebs senapsmuseum det enda stoppet som senapsälskare behöver göra.

Olivolja, Ligurien, Italien

Musée dell Olivo visar den roll som olivträdet har spelat i över 6.000 år av civilisation. Besökarna kan vandra genom de närliggande olivlundarna och besöka olivfabriken för att se hur oljan produceras.

Bränd mat, Virginia, USA

Detta intima museum hyllar det vackra i vad de flesta skulle kalla den ultimata kulinariska katastrofen med en rad utslitna konstgjorda föremål som är omsorgsfullt utarbetade av intendenten och grundaren Deborah Henson-Conant. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.