Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Oroliga för att våldet ska sprida sig

Ingen är gripen för de upploppsliknande händelserna i Backa naten till tisdagen. Inom polisen finns en oro för att våldsamheterna ska sprida sig till andra stadsdelar.

- Det har länge varit så att när något dragit igång i Backa så har det lätt spridit sig till andra stadsdelar, säger Håkan Bredinge, gruppchef för områdespolisen i Backa.

Varför det är så, har Bredinge svårt att sätta fingret på.

- Ibland krävs inte så himla mycket för att dra igång det.

Han påpekar att han inte vet exakt vilka som deltog i tisdagsnattens bilbränningar men säger att det med stor sannolikhet rör sig om samma grupp av unga män som var inblandade i oroligheterna sensommaren 2009.

- Det finns ett gäng ungdomar i Backa som inte gillar oss, och inte gillar samhället.

Samtidigt betonar Håkan Bredinge att läget i stadsdelen varit relativt lugnt sedan de omfattande oroligheterna i augusti 2009, åtminstone vad gäller våldshandlingar som kan anses riktade mot polisen.

På tisdagsförmiddagen gjorde Hisingspolisen bedömningen att det räcker med de ordinarie polisresurserna som finns på ön.

- Vi följer utvecklingen och har området under bevakning, säger Nina Heydn, biträdande enhetschef för polisen på Hisingen.

Enligt Heydn var det "inte några stora mängder" personer som var inblandade i nattens oroligheter.

- Några tio-tal skulle jag tro.

En ung man som läst ovanstående hör under tisdagen av sig till GP. Han vill inte uppge sitt namn men försäkrar att han "känner alla i området":

- 2009 sa polisen också att bråken började för att ungdomar hade något emot polisen. Då började det för att polisen gripit en kille, kört iväg med honom och släppt honom långt hemifrån. I går hände upploppen för att polisen kört på två ungdomar, utan hjälm, på en vespa. Den ene killen kom undan men den andre ligger kvar på sjukhus och ska opereras.

Enligt killen som ringer var de båda på vespan 18 och 20 år gamla. Efter påkörningen "fick deras kompisar nog", säger killen som ringer till GP.

Enligt polisen jagades killarna för att de gjort ett inbrott.

- Jag tror inte de hade gjort inbrott. Då hade de haft hjälm på sig, för att dölja sig, säger den anonyme killen.

Den aktuella polisjakten, i söndags morse, beskrivs så här på polisens hemsida:

"03.27 Hisingen, inbrott. Vid Exportgatan är det tre personer som gör inbrott i en klädbutik och de ses lämna platsen på två motorcyklar bärandes på säckar. En polispatrull påbörjar ett efterföljande på en person på mc som slutar med en sammanstötning i rondellen Tingstadsgatan - Litteraturgatan. Föraren en yngre man i 20-årsåldern körs till Sahlgrenska sjukhuset för vård. Kläder, brytverktyg och motorcykel tas i beslag."

Ytterligare en man som ringer GP efterlyser kameraövervakning av Selma Lagerlöfs torg. Med sådan hade överfallet på väktaren troligen aldrig hänt säger han.

- Handlarna har gjort många framstötar om kameror men fått nej, säger mannen som säger att han och många andra backabor vill ha kameror.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.