Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Egyptisk polis och demonstranter i Alexandria på måndagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oro för val sedan regering vill avgå

Efter tre blodiga dagar har egyptiska regeringen lämnat in sin avskedsansökan till det styrande militärrådet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fruktan finns för att militärrådet vill behålla makten och att nästa veckas val ska ställas in.

På måndagen blev trycket på regeringen för stort: "Premiärminister Essam Sharafs regering har lämnat in sin avskedsansökan", sade regeringstalesmannen Mohammed Hegazy enligt statliga nyhetsbyrån Mena.

Minst 24 människor har dödats vid Tahrirtorget i Kairo och i flera andra egyptiska städer de senaste tre dagarna. Torget fylldes på måndagen åter med tusentals personer. I de värsta drabbningarna sedan upproret inleddes sköt polisen tårgas och skarpa skott, enligt aktivister.

De senaste demonstrationerna handlar mycket om att de som drev revolutionen i januari-februari tycker att förändringarna går långsamt. Nu slåss islamister sida vid sida med vänsteranhängare och liberaler i kamp mot polisen och i ilska mot militärrådet och dess ledare Mohamed Hussein Tantawi.

-Vi vill att Tantawi avgår, sade Hatem al-Saber, en revisor, till AFP vid torget.

Rådet, som på måndagskvällen uppgavs försöka få fram en ny premiärminister, vägrade säga ja till avskedsansökan och regeringen väntas fortsätta tjänstgöra.

Nästa vecka ska de första fria parlamentsvalen på flera decennier inledas efter förre presidenten Hosni Mubaraks 30-åriga styre.

Många egyptier, utländska politiker och analytiker fruktar att militärrådet vill behålla makten de suttit på sedan förre Mubarak avgick i februari. Tanken skulle i så fall vara att skapa så mycket oro och instabilitet i landet att valet ställs in.

Sent på måndagen anklagade en koalition av politiska grupper - däribland sådana som stödjer oppositionsledaren Mohamed ElBaradei - militärrådet för att nu genomföra en "kontrarevolution", rapporterar brittiska BBC.

Mer och mer framkommer också att en stor del av väljarkåren faktiskt inte är särskilt insatta i att en revolution faktiskt ägt rum landet.