Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inez och Max Nilsson Schön.
Inez och Max Nilsson Schön.

Orkla FoodSolutions vill ändra barns inställning till grön mat

Hur får man barn att äta mer grönt både hemma och i skolan? Det är en fråga som är ständigt aktuell. Därför har Orkla Foods Sveriges out of home-avdelning, FoodSolutions, kommit på en uppskattad lösning – konceptet “Hälsa på maten”.

– Hållbarhetsperspektivet är en naturlig del av Orkla Foods Sverige företagande och ett ansvarsfullt förhållningssätt är en förutsättning för att vara marknadsledande i dag och framåt. Vi på Orkla FoodSolutions, som vänder sig business to business till offentliga och privata sektorn, har skapat Next is Now som är en plattform för samverkan kring framtidens hållbara och hälsosamma mat, berättar Ellinor Persson, Marketing Manager på Orkla FoodSolutions.

Hälsa på maten

Med Next is Now skapar Orkla FoodSolutions initiativ för branschen genom events, work-shops, koncept och webbinarier. Tillsammans med externa experter som har kunskap inom områden som berör hållbarhet och hälsa tar Orkla FoodSolutions fram lösningar som kan bidra till en bättre värld. Ur Next is Now formades konceptet “Hälsa på maten” som är ett pedagogiskt allt-i-ett material som riktar sig till skolvärlden och föräldrar.

– “Hälsa på maten” handlar om att barn ska äta en blandad kost med mycket grönt eftersom det är det bästa ur ett hälsoperspektiv. Det är den enklaste och snabbaste lösningen att förbättra folkhälsan, säger Mattias Jönsson som är Concept Development Manager på Orkla FoodSolutions.

En klok kokbok för alla som lagar mat

I samarbete med bland annat folkhälsovetare, kockar, skolpersonal och kostchefer har Orkla FoodSolutions tagit fram kokboken “Hälsa på maten” som ingår i konceptet och är gratis att ladda ner samt beställa via halsapamaten.se. Syftet med kokboken är att få barn att komma närmre hälsosamma matvanor, med smarta recept, roliga tips och spännande pedagogik – allt med Livsmedelsverkets rekommendationer som grund. Till boken finns det även material som går att använda i undervisning eller hänga i matsalen, såsom pedagogiska informationsblad och lärorika affischer.

– Om man är kostchef har man rekommendationer som man måste följa för att rektorn ska uppfylla sina mål. Men hur lyckas man med det? Med ”Hälsa på maten” så gör Orkla det enklare att uppnå rekommendationerna om att använda måltiden som ett pedagogiskt verktyg, avslutar Mattias Jönsson.