Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Orimlig väntan på förskoleplats

Öronmärkta pengar i stadsdelsbudgetarna borde vara en av lösningarna på förskolekrisen i Göteborg.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I 17 år. Så länge har den rödgröna majoriteten i Göteborg lovat att se till att ingen familj behöver vänta orimligt länge på en förskoleplats. I 17 år. Så länge har de göteborgska småbarnsföräldrarna blivit blåsta. Inför valet 2010 lade Socialdemokraterna särskilt fokus på barnen. När Anneli Hulthén presenterade S valmanifest var det med löften om mindre barngrupper och kortare köer i förskolan. Även att det skulle finnas fler alternativ inom barnomsorgen sades vara viktigt och därför utlovades en satsning på dagmammor (i dag kallat pedagogisk omsorg).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag, drygt ett år senare har vi facit. Det blev inte bättre. Precis som 1994, 1998, 2002 och 2006 fanns det ingen substans i de vackra orden.

Så vad gör de ansvariga politikerna nu? De skyller ifrån sig. Igen. Hela världen verkar vara emot Göteborgspolitikerna. Är det inte lokalbrist så är det omöjligt att få tag i personal. Eller så får göteborgarna för många barn. Att det faktiskt går att göra relativt rättvisande beräkningar av barnomsorgsbehovet ett till två år framåt redan när dessa barn föds verkar inte ha slagit majoriteten. Eller att lokalfrågan torde vara ganska enkel att lösa om man har lite fantasi. I de flesta stadsdelar finns öppna platser som under en period skulle kunna upplåtas åt baracker. För närvarande finns det mer eller mindre långtgående planer på just detta i flera stadsdelar, men det hade inte behövt ta 17 år att komma så långt. Och hade den rödgröna majoriteten under många år inte motarbetat och i sin information tigit ihjäl en stor del av stadens utmärkta dagbarnvårdare är det mycket möjligt att situationen sett annorlunda ut i dag.

Göteborgarna har för längesedan fått nog. Lagen om förskoleplats fungerar inte då den inte leder till några konsekvenser för de kommuner som konsekvent bryter mot reglerna. Utbildningsminister Jan Björklund har talat om en Lex Göteborg-paragraf, vilken innebär att de som inte sköter sig skyldiga att betala vite. Det är dags att den införs.

En annan god idé som före detta kommunalrådet Frank Andersson (S) för fram i gårdagens GP, att pengar i stadsdelsbudgetarna öronmärks åt förskolan.

Det är en fråga som de borgerliga drivit länge och som Andersson tidigare varit emot. På sin blogg citerar kommunalrådet Helene Odenjung (FP) de svar han under sin tid som förskoleansvarig gav henne när hon interpellerade i fullmäktige om riktade satsningar: ”Då det ligger på stadsdelsnämnderna att ansvara för förskolan kommer kommunstyrelsen inte att ålägga dem en central plan för att komma till rätta med kön till förskolan”. Det är samma ståndpunkter som hans i dag sittande partikamrater intar. Trist nog. För bristen på konstruktiva lösningar hos S, V och MP lär leda till ytterligare ett antal års väntan på acceptabel barnomsorg.

$1