Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, Åsa Romson och Maria Ferm vid partikongressens inledning i Göteborg.

Orimlig politik om ensamkommande

Reglerna för ensamkommande flyktingungdomar måste ses över. Den nuvarande situationen är ohållbar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige ökar lavinartat. Migrationsverkets senaste prognos talade om 8 000 barn i år. Senare den här veckan väntas dock verket skriva upp den siffran rejält. Enligt uppgifter till SVT kan den nya prognosen komma att landa på 12 000 barn.

Det är dramatiska siffror och en fördubbling jämfört med förra året. Bara under första veckan i juli kom det 400. Om de här siffrorna håller i sig kommer var tionde 18-åring i Sverige om några år att vara ett ensamkommande flyktingbarn.

Det är egentligen inte korrekt att tala om barn i det här sammanhanget. Det rör sig i huvudsak om ungdomar. De flesta är mellan 13 och 17 år gamla, några även äldre. 85 procent är pojkar. Merparten kommer från Somalia, Eritrea och Afghanistan. Enligt Migrationsverkets omvärldsanalytiker är det inte ovanligt att ungdomarnas familj ansöker om att få anhöriginvandra i ett senare skede. Att så många kommer till just Sverige beror bland annat på en regeländring (från ”synnerligen” till ”särskilt ömmande” skäl för att få stanna) som Miljöpartiet och alliansregeringen drev igenom 2013.

Som GP (16/7) berättat har Göteborg tagit ett extra stort ansvar. Göteborg är inte heller den enda kommun som hört av sig till Migrationsverket och försökt få anstånd. Läget börjar bli akut i många kommuner, framförallt i de tre storstadskommunerna – Stockholm, Göteborg och Malmö.

Orsaken är att barnen blir ett ansvar för kommunens socialtjänst som i sin tur lyder under socialtjänstlagen. Det innebär i regel kostsamma placeringar på HVB- och familjehem. Statens ersättning på 1 900 kronor per dygn räcker i många fall inte till. Speciellt inte när boenden måste upphandlas på marknaden med kort varsel. Bert Karlsson berättade i fredagens Expressen (17/7) att han planerar att öppna 20 nya boenden med plats för 600-700 flyktingungdomar. Hans bolag, som är störst i branschen, omsatte en kvarts miljard förra året och räknar med att fyrfaldiga den siffran i år. Enligt den tidigare prognosen skulle den sammantagna kostnaden för skattebetalarna i år landa på 8 miljarder, siffran lär nu stiga till 10-12 miljarder kronor.

Den här situationen är förstås helt ohållbar. Det är dessutom oundvikligt att socialtjänstens verksamhet i övrigt drabbas, vilket riskerar att gå ut över andra utsatta grupper. Moderaterna har föreslagit att reglerna ändras så att flyktingungdomarna inte behöver placeras på dyra HVB-hem. Det är ett steg i rätt riktning.

Staten borde också ta ett större kostnadsansvar än i dag och tvingas ta hänsyn till kommunernas mottagningskapacitet. Striktare 18-årskontroller bör införas, precis som i andra europeiska länder. Slutligen måste uppgörelsen med Miljöpartiet rivas upp. Sverige har tagit ett större ansvar än andra länder och lär fortsätta göra det. Men det kan inte ske bortom all sans och rimlighet.