Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Orienterare vaccinerar sig mot smittan

Matilda Johannesson, 14 år, har orienterat i sex år och fick hela sin familj att börja träna. Sedan en person i orienteringsklubben blev smittad med TBE har familjen vaccinerat sig.

I dag är det teknikträning på Krokslättsvallen och ett femtiotal orienterare ska ut i naturreservatet Safjället. Pär Johannesson och dottern Matilda är här och de har nyligen vaccinerat sig mot TBE. Högt gräs och buskage är inget man kommer ifrån i den här sporten.

– Det har varit en hel del fästingar de senaste åren, en tio stycken per år brukar jag ha, säger Pär Johannesson.

Matilda Johannesson är inte lika bekant med fästingarna.

– Jag får dem inte jätteofta, men det känns bra med TBE-vaccinet eftersom man kan bli sjuk – riktigt sjuk, säger hon.

Orienteringsintresset startade med Matilda för sex år sedan och i dag orienterar hela familjen. Mamma Ulrika, systrarna Ida och Anna och så Pär som alltid får flest bett.

– Han är på ett annat sätt i skogen. Och man säger ju att fästingarna biter olika på olika personer, mig gillar de väl inte lika mycket, säger Ulrika Johannesson.

I november förra året fick en person i deras orienteringsklubb TBE. Man hittade för första gången fästingar som bar på viruset i träningsområdet i Sisjön. För att vara på den säkra sidan har hela familjen vaccinerat sig i år.

– När vi fick veta det så fick vi bråttom att vaccinera oss, säger Ulrika Johannesson.

Hon och Pär Johannesson har i flera år funderat på vaccination så det var inget att diskutera. Nu är spruta nummer ett och nummer två tagna, det fattas bara en tredje efter sex månaders väntetid. Klubben har också tagit tag i frågan. Det har bland annat organiserats en gruppvaccination där ett trettiotal medlemmar ska ta den första sprutan på tisdag.

Matilda och Pär Johannesson ska springa en fyra och en halv kilometersbana och har som vanligt heltäckande kläder, långbyxa som sitter åt nedtill.

– Men de lyckas ändå krypa sig in på något sätt, det är bara att ta bort dem så fort jag hittar dem, säger han.

Kostnaden för en vaccination är 350 och för en familj kan det bli ganska mycket pengar. Efter tio sprutor tagna och fem sprutor om ett halvår kommer de sammanlagt ha spenderat 5050 kronor. Orienteringsförbundet kan ge tio procents rabatt på utvalda kliniker, men familjen Johannesson valde av praktiska skäl en egen vårdcentral.

– Det blir ändå en rejäl kostnad, säger Pär Johannesson.

Utöver vaccinet då, har du inga husmorstips som skrämmer bort fästingen?

– Svärfar äter vitlöksolja i kapslar och han påstår att det hjälper.