Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ordnördar spelar SM i Göteborg

Appen Wordfeud har fått miljontals människor att försaka sömn och arbete för att utmana vänner och främlingar i Alfapet. Och i oktober anordnas SM i brädversionen av spelet i Göteborg.

– Det är extremt roligt, lyckan i att kombinera sju bokstäver till ett ord är oslagbar, säger Johan Berner som är ordförande i svenska scrabbleförbundet och har ett SM-silver i scrabble.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Spelet Wordfeud (uttalas wörd fjuud) påminner väldigt mycket om det klassiska brädspelet Alfapet, eller det engelska Scrabble.

Skillnaden är att du med hjälp av appen kan spela både mot dina vänner och mot slumpmässigt utvalda motståndare från hela världen, upp till 30 stycken samtidigt.

Johan Berner tycker dock att brädversionen är att föredra.

– I Wordfeud har man 72 timmar på sig att göra sitt drag och kan sitta och knappa lite då och då i tunnelbanan. Det finns en charm i det, men det slår ju inte en tävling där man träffas 80 ordnördar i ett rum i tre dagar.

Många lärare har förhoppningar om att trenden med ordnörderi ska gå att utnyttja i undervisningen. Appen skulle då kunna användas i klassrummet för att få eleverna att bredda sitt ordförråd. Johan Berner är dock tveksam till hur bildande ordspelen är.

– Jag kan en massa ord med ovanliga bokstäver som man får bra med poäng för, men som jag inte har en aning om vad de betyder.

Ordlistan finns på flera olika språk, däribland svenska. Men kanske har översättningen inte blivit helt lyckad. Många frustrerade spelare beklagar sig över att ord som ”tut” och ”rektum” inte godkänns, samtidigt som ord som ”Sötleif” och ”ölat” släpps igenom. Dessutom tillåts ord i bestämd form, presens och plural. På svenska scrabbleförbundet är man betydligt mer ortodoxa.

– I tävlingsscrabble får man bara använda den fetstilta grundformen från Svenska akademiens ordlista. Men det finns en falang inom förbundet som tycker att vi ska börja godkänna böjningar som i Wordfeud. Det är en pågående debatt.

En annan debatt är den om det omfattande fusk som appversionen av alfapet öppnar för. Det finns en mängd sidor där man kan knappa in de bokstäver man har och få ut de ord som ger högst poäng. Johan Berner tycker att fusket är ett oskick, men ser ljust på framtiden för ordspelen.

– Wordfeud har gjort att intresset har ökat kraftigt. Det hoppas vi kunna utnyttja. Vi har ju SM snart i Göteborg och det har varit lite tunt med anmälningar tidigare.

Den 28–30 oktober är det dags för SM i Alfapet i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.