Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Orden som slog igenom under 2011

Säpojogg, trollfilter och knarkometer. Det är några av de nya ord som hörts mest under 2011.

Ord kommer. Ord går. Betydelser förändras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Språkrådet, Sveriges språkvårdsorgan, följer svenska språkets utveckling och registrerar varje år de mest förekommande nya orden och fraserna. Urvalet baseras på läsning av dagstidningar och iakttagelser från allmänheten.

Mot slutet av året gör Birgitta Lindgren, nyordsansvarig på Språkrådet, och hennes kollegor en sammanställning.

- Vi väljer de ord som vi tycker är lämpliga. De ska vara så nya som möjligt, helst från det gångna året, men vi tar också ord som blivit vanligare eller varit särskilt aktuella, säger hon.

Foliehatt och säpojobb
Foliehatt, en humoristisk benämning på en konspirationsteoretiker, och säpojogg, att i kostym springa i takt med ett fordon, är två exempel på ord som funnits med ett tag men ökat i användning.

Jasminmöte och jasminrevolution är färska för året och präglade av världsläget. Begreppet arabisk vår är i samma kategori men noterades redan 2006, enligt Språkrådet.

Birgitta Lindgren förklarar att ordbildningsprinciperna är de samma som alltid – ändelser läggs till befintliga ord och ord lånas in. En trend på senare år är ord som knyter an till personer, exempelvis att göra en sahlinare eller juholtare.

- Har man skapat ett, skapar man fler. En ny trend är att lägga till o för att skapa en negation. I dag kan man säga att man har ett ofast jobb.

Nya verb
Andra liknande ord är otänk och orädsla.

- Överhuvudtaget är det vanligt att bilda nya verb, som appa. Man kan ta kärnan i ett verb och göra om det till ett kortare verb. Det är väldigt smidigt, säger Birgitta Lindgren.

Hon tycker inte att det finns en risk att svenskan urholkas.

- Tvärtom är det välkommet med alla sätt att bilda nya ord. Hellre att man gör det än att slentrianmässigt ta in engelska uttryck.

Har du någon personlig favorit i årets ordskörd?

- Jag vet inte, de flesta är så nya. Det är rätt roligt när man leker med vabba, vobba. Vobba gillar jag om jag ska välja något.

De ord som väljs ut är ett litet urval. Hur många ord som bildas varje år går inte att fastställa. Orden i listan behöver heller inte alltid uppvisa någon hög frekvens.

- Vi kan bara hoppas att journalister och andra som skriver fortsätter att förmedla nya spännande ord, säger Birgitta Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.