Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Oppositionen närmre Maduro-omröstning

Nu uppger oppositionen i krisens Venezuela att den kommit ännu ett steg på vägen i processen att få till en folkomröstning. Målet är att avsätta presidenten Nicolás Maduro.

Tania Diaz Garcia är en av alla missnöjda venezuelaner. Hon och hennes familj har lidit personliga men av att inte kunna få tag i varor. I fjol ville hon ansökta om visa för att lämna landet och flytta till Curaçao. Men myndigheterna i Venezuela vägrade ge henne den dokumentation som krävdes för att ansöka om visum.

– Jag hoppas folkomröstningen blir av. Det värsta är bristen på mat och mediciner. Min egen svärfar hade högt blodtryck och dog på grund av att han inte fick sin medicin på en månad, berättar venezuelanska Tania Diaz Garcia för GP.

Missnöjet med regim är utbrett i Venezuela utöver mat- och medicinbrist har elen ransonerats i flera omgångar, korruptionen är utbredd och samhällsfunktioner såsom skolor och sjukvård är i dåligt skick. Den svåra matkrisen ledde senast i juni till våldsamheter och plundringar. Minst fem personer dog vid en av de rapporterade oroligheterna. Men till problemen hör också bristen på oberoende nationella medier.

 

Nästa steg kräver ännu fler underskrifter

Nu har alltså valmyndigheten godkänt över 407 000 namnunderskrifter som kräver en folkomröstning. Detta enligt uppgifter från oppositionsledaren Jesus Torrealba, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det är mer än dubbelt så många som de 200 000 som krävs. Nästa steg blir att samla in 4 miljoner namnunderskrifter.

– Det finns ingen formell, juridisk eller teknisk ursäkt för att inte gå vidare till nästa fas för att slutligen nå en folkomröstning, säger oppositionsledare Jesus Torrealbo enligt AP.

Men valmyndigheten har ännu inte uttalat sig om saken. Men Torrealba säger att han förväntar sig ett uttalande snart.

 

Tidpunkten för omröstningen avgörande

Men President Maduro svär på att det inte kommer komma någon folkomröstning till stånd i år. Samtidigt anklagar de regimtrogna myndigheterna oppositionen för fusk när det gäller insamlingen av namnunderskrifterna. Dessa hävdar vidare att det är för sent att hålla en folkomröstning i år.

Oppositionen, å sin sida, har majoriteten i parlamentet. Den anklagar regim för att försöka sinka processen.

Själva tidpunkten för omröstningen anses vara av yttersta vikt av bägge sidor. En omröstning i år skulle resultera i att Maduro tvingas avgå som president och att ett nyval utlyses. Med tanke på det breda missnöjet med regeringspartiet förväntas det i sådana fall förlora.

 

Om det däremot hålls en folkomröstning nästa år skulle en förlust för Maduro innebära att hans vicepresident ersätter honom. Åtminstone fram till nästa ordinarie val som kommer  hållas 2018. Tania vill att omröstningen blir av så fort som möjligt.

–  Krisen blir värre för var dag. Folk svälter till döds, menar Tania Diaz Garcia.

Utöver bristen på såväl mat som mediciner har den skyhöga inflationen försämrat situationen för landets invånare. Dessutom tvingade offentliganställda arbeta två dagar i veckan från april i år, men i juni lovade president Maduro att dessa återigen skulle få arbeta fem dagar i veckan. Då lovade han även att skolor skulle återgå till att vara öppna på fredagar, något som inte heller skett sedan i april. Huruvida löftena infriats är oklart.