Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Opposition avvisar Kerry-Lavrov-plan

USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov har enats om en plan för kemisk avväpning i Syrien. Men rebeller svarar att den omedelbara konsekvensen är att kriget fortsätter som vanligt.

Kerry och Lavrov var nöjda när stormakterna efter tre dagars förhandlingar på ett lyxhotell i Schweiz presenterade en uppgörelse. Planen innebär att den misstänkta kemvapenattacken i augusti hamnar i skymundan, medan USA enligt ett noga utstakat tidsschema ger Syrien möjlighet att göra sig av med alla kemiska vapen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har nu enighet mellan Ryssland och USA att om denna plan inte åtlyds ska frågan tas upp i enlighet med kapitel 7 i FN:s säkerhetsråd.

Kapitel 7 är den omtalade passage som ger omvärlden rätt att bruka militärmakt, men både Kerry och Lavrov underströk att det bara vore en sista utväg.

USA:s president Barack Obama välkomnade på lördagen beskedet att USA och Ryssland kommit överens om nedrustning av kemiska vapen i Syrien, men sade att det fortfarande är mycket kvar att göra. USA kommer att arbeta tillsammans med Ryssland, Storbritannien, Frankrike och FN för att säkerställa att Syrien uppfyller sin del av avtalet. Annars kommer det bli konsekvenser, enligt Obama.

Om diplomatin inte skulle lyckas "står USA fortfarande redo att agera".

Amerikanska styrkor och hangarfartyg har inte ändrat ställning sedan USA och Ryssland kommit överens, meddelade Pengaton på lördagen, utan man står fortfarande redo att utföra en eventuell attack mot Syrien.

-Ett trovärdigt hot om militärt ingripande har spelat en nyckelroll i den diplomatiska processen, och det är viktigt att Assad-regimen lever upp till sina förpliktelser under det överenskomna regelverket, sade Pentagons talesman George Little.

Eftersom planen löper ända till nästa sommar är syriska oppositionstalesmän besvikna - så länge president Bashar al-Assad symboliskt samarbetar kan kriget under tiden dundra på obehindrat, menar de.

-Vi i Fria syriska armén (FSA) berörs inte av någon del av detta initiativ, sade Salim Idriss, ordförande i oppositionsarméns högsta råd, i Istanbul. -Ska vi syrier vänta till mitten av 2014, låta dödandet fortsätta varje dag, och acceptera detta bara för att de kemiska vapnen ska förstöras 2014?

Han signalerade dock att de FN-inspektörer som enligt planen ska till Syrien kommer att skyddas.

Men den syriska oppositionen är en brokig skara, även i toppen. En annan ledamot i arméns råd, Qassim Saad Iddin, uttryckte sig krasst:

-Kerry-Lavrov-planen kan dra åt helvete. Vi avvisar den, vi kommer inte att skydda inspektörerna eller släppa in dem i Syrien.

Av de cirka 100 000 liv som gått förlorade i det syriska kriget kan enligt Reuters ungefär 2 procent ha fallit offer för kemiska vapen.