Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Överläkaren Torsten Olbers leder studien kring magsäcksoperationer.

Operation hjälper unga med svår fetma

En magsäcksoperation gör lika god nytta för unga med svår fetma som för vuxna. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin. 81 ungdomar har i snitt gått ned från 133 kilo till 89 och samtidigt förbättrat sin hälsa.

Den första stora utvärderingen av studien om unga med svår fetma, som inleddes för sex år sedan, ligger nu klar och presenteras i tidskriften International Journal of Obesity.

– Den viktigaste slutsatsen är att unga har lika stor nytta av en operation av magsäcken som vuxna har, berättar forskaren och överläkaren Torsten Olbers, som leder studien.


Metoden kallas gastric
bypasss-operation och tidigare har dessa operationer endast i undantagsfall utförts på dem som är under 18 år. Operationen minskar inte bara magsäckens storlek, den förändrar också kroppens signalsystem från magen till hjärnan. Det leder till att personen ifråga efter operationen har svårt att äta fet mat och föredrar föda som frukt, grönt och kött i stället.

Medelåldern för de unga som deltar i studien är 16 och ett halvt år. Den yngsta var 13 vid operationstillfället, den äldsta 18. I genomsnitt har ungdomarna än så länge tappat 44 kilo per person.


Det har gått två år sedan det sista ingreppet gjordes och forskarna kan dra vissa slutsatser.

– De går ner lika mycket som vuxna och vinsterna med bättre hälsan är lika stora, som till exempel minskade blodfetter och mindre risk för diabetes. De orkar mer och har mindre ont, helt enkelt.


Även den psykiska
livskvaliteten har förbättrats enligt Olbers.

– Men alla mår inte bra. En del av dem har problem som inte hänger samman med viktproblemen.

Flera av de unga i studien har en historia med psykosociala problem, som t ex mobbing, andra har en underliggande psykisk sjukdom som adhd. Några har haft problem med droger och alkohol. Någon är på behandlingshem, berättar han.

– Det är viktigt att inte måla det här med enbart blommiga penslar. Vi måste ha med oss att det är en stor förändring för individen. Vi brukar råda dem som ska göra en operation att tänka efter och skriva ned vilka problem som har med deras vikt att göra innan en operation.

– Och mår man dåligt så kan man må sämre om man inte får tröstäta eller skylla sina problem på sin vikt. En lärdom av studien är att vi behöver ett bättre skyddsnät för att fånga upp dem som mår dåligt.


Men de goda
resultaten överväger ändå, menar man.

– Vi anser nu att det kan vara är rimligt att överväga operationer i vissa fall av unga över 16 år. Jag vet att det just nu är på gång en operation av en kille i södra Sverige.

Senast 2014 väntas forskarlaget att presentera nästa utvärdering av studien. Då räknar man också med att ha ett jämförande material med unga med svår fetma som inte opererats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.