Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Onoff begärs i konkurs

Kriget mellan kedjorna för hemelektronik har skördat sitt första offer. Onoff har enligt ett pressmeddelande begärt sig självt i konkurs.

Styrelsen i Onoff Sverige AB har i dag, måndag 11 juli, 2011, lämnat in konkursansökan till Attunda Tingsrätt. Tingsrätten har registrerat ansökan och utsett Lars Eric Gustafsson till konkursförvaltare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hemelektronikmarknaden präglas sedan flera år av hård konkurrens, prispress och svag lönsamhet, skriver bolagets styrelseordförande Sten Schröder i ett pressmeddelande som fortsätter:

Under senare tid har denna situation ytterligare förvärrats. I denna extrema marknadssituation har Onoff hamnat under svår press.

Onoff:s styrelse och ledning har under våren arbetat intensivt för att hitta lösningar på bolagets lönsamhetsproblem. Flera kostnadsrationaliseringsprogram har genomförts samtidigt som förhandlingar har förts med ett antal olika intressenter om att sälja eller fusionera företaget. Förhandlingarna har varit långt gångna, men har dessvärre inte lett till någon slutlig affär.

- Det är väldigt tråkigt för alla som jobbar på Onoff, men även för leverantörer och kunder. Det är vår förhoppning att de förhandlingar vi har fört under våren kommer att leda till att åtminstone delar av Onoff drivs vidare, säger Sten Schröder, styrelseordförande och delägare i Onoff i pressmeddelandet.

Bolaget har 67 butiker varav fyra i Göteborg; Backaplan, Nordstan, Frölunda torg, Bäckebol och en i Kållered.
Dessutom finns 6 butiker i Estland samt en butik i Finland.

Extrem konkurrenssituation

– Det har uppstått en extrem konkurrenssituation mellan Media Markt och Elgiganten. Det har blivit ett priskrig med enorm prispress, lövtunna marginaler och pressad lönsamhet i hela branschen. I den situationen har vi inte orkat med helt enkelt, säger bolagets ordförande Sten Schröder till TT.

Vad som händer med bolaget framöver är upp till konkursförvaltaren, men Sten Schröder hoppas att några av de intressenter som Onoff har förhandlat med tar över ett antal butiker.

Elgiganten: Inte förvånade

Jessica Wallin, presskontakt på Elgiganten, talar om de små marginalerna som rått i flera år på den svenska hemelektronikmarknaden.
– Det är inte förvånande om en spelare försvinner, säger hon.

En möjligt följd av Onoffs konkursansökan skulle kunna vara att kunderna, som också hört talas om branschens allmänna tuffhet, känner oro och väntar med att handla över huvudtaget.

Men Wallin tror inte att Onoffs konkursansökan kommer att påverka Elgiganten, som går med vinst, särskilt mycket.
– Vi kommer att fortsätta att pressa priserna, satsa på kundservice och att våra kunder ska känna sig trygga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.