Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Onödig hyreschock

Husen på Pennygången kan renoveras med rimligare hyreshöjningar än 60 procent.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Pennygången på Högsbohöjd är inget exklusivt bostadsområde. Efter drygt 50 år är husen från miljonprogrammets början hårt slitna. Men så är också hyrorna låga. En fyrarummare på 82 kvadratmeter kostar cirka 6 000 kronor i månaden. Det är rena drömmen för många barnfamiljer. Och flertalet av de 771 lägenheterna är fyrarummare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nuvarande ägare, Stena fastigheter, vill totalrenovera. Det är svårt att invända. Skall husen stå i ytterligare 50 år behövs mer än färg och tapeter. Men en hyreshöjning på cirka 60 procent, till 9 700 kronor i månaden för fyrarummarna, måste ifrågasättas. Efter renoveringen är Pennygången trots allt fortfarande Pennygången – bortom Västra kyrkogården.

9 700 kronor är dessutom i nivå med vad 82 kvadratmeter kostar i centrala Göteborg. Och det är bara en tusenlapp billigare än vad dryga 80 kvadratmeter kostar i betydligt exklusivare Eriksberg på andra sidan älven.

Stena fastigheter vill göra med husen på Pennygången som man gjorde med husen på Smyckegatan nära Frölunda torg. Färdigrenoverade är bara betongstommen kvar av de ursprungliga husen. Såväl lägenheter som fasader blir i praktiken nyproducerade.

Visst behöver drygt 50 år gamla hus, som byggdes snabbt, billigt och standardiserat, en grundlig renovering. Men det går att välja enklare lösningar – som att behålla tvättstugorna i stället för att förse de större lägenheterna med tvättmaskin och torktumlare. Säkert går det också att diskutera materialval till fasader, behovet av nya entréer samt standardnivån på kök och badrum.

I ett reportage i gårdagens GP jämför Hyresgästföreningens förhandlare Kenth Stockmon planerna för Pennygången med en jämförbar renovering i Södra biskopsgården. Även där blev hyreshöjningen kännbar för hyresgästerna – men en tusenlapp lägre, för en trea på 67 kvadratmeter, än vad som väntar på Pennygången.

För hyressättningen gäller bruksvärdesprincipen. Hyresnivån bestäms av standard, kvalitet och läge. ”Läge” betyder attraktivitet. Så sett ligger Pennygången betydligt närmare Södra biskopsgården än Eriksberg.

GP 18/4 -12