Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Omegapoint erbjuder säkerhet i teknologins framkant

Det alltmer digitaliserade samhället står inför stora utmaningar när det gäller säkerhet och för företag kan en cyberattack få stora konsekvenser. Omegapoint arbetar dagligen med att göra samhället säkrare genom att erbjuda företag såväl offensiva som defensiva säkerhetstjänster.

En cyberattack kan vara förödande på många sätt. Ekonomiskt, juridiskt och inte minst varumärkesmässigt. På Omegapoint har de samlat spetskompetensen inom cybersäkerhet och tillsammans hjälper de sina kunder att utveckla strukturerade arbetssätt för en säker utveckling. Det som gör Omegapoint unika är att de är experter på offensiva penetrationstest i kombination med defensiva granskningar. Martin Altenstedt är ansvarig för säkerhetskontoret i Göteborg och arbetar på den defensiva sidan.

– Det defensiva arbetet innebär bland annat att man granskar befintliga systems arkitektur och kod samt uppfyllnad av regulatoriska krav såsom GDPR. Det är också viktigt att tänka på att bygga in säkerhet redan från början när man utvecklar nya system, berättar han.

På den offensiva sidan arbetar Kasper Karlsson som penetrationstestare. Hans mål är att finna svagheter och hacka sig in i system.

– Vi utför offensiva penetrationstester, vilket innebär att vi analyserar kundens system, identifierar sårbarheter och utnyttjar dessa för att ta oss in. Vi har en löpande dialog med kund under dessa aktiviteter, visar hur våra attacker har gått till och hjälper till att utforma skyddsåtgärder som täpper till de sårbarheter vi upptäckt. Vi hackar helt enkelt systemet innan någon annan gör det, säger han.

Många fördomar om cyberattacker

Nidbilden av en hacker är en ung person som sitter hemma och hackar sig in i system, mest för att det är kul. Den oskyldiga bilden vill Omegapoint ändra på.

– Det handlar om kvalificerade brottslingar. Jag tror inte folk riktigt har förstått hur organiserat det kan vara från den kriminella sidan, säger Martin.

En annan missuppfattning är tiden det tar från att man blir hackad tills man upptäcker det. En cyberattack sker inte från en dag till en annan, utan det kan ta månader innan det märks, om det överhuvudtaget upptäcks.

Ett alltmer sammankopplat samhälle

Samhället blir alltmer sammankopplat, vilket ur säkerhetssynpunkt ökar risken för cyberattacker.

– När fler system hänger ihop ökar den sammanlagda attackytan. Kommer man väl in någonstans så kan man ofta ta sig vidare till närliggande system. Genom att nyttja kedjor bestående av flera sårbarheter i sammanhängande system kan angriparen lättare nå fram till sitt mål, säger Kasper.

Omegapoint hjälper sina kunder att navigera i det nya digitala landskapet och ambitionen är att göra vardagen bättre, enklare och säkrare.

– Företag behöver generellt bli bättre på proaktivitet. Sedan får man tänka på säkerhet som en färskvara och något man behöver arbeta med kontinuerligt, avslutar Martin.