NBA-stjärna kollapsade på flygplan – efter överdos Fick krampanfall efter att ha ätit för många ”gummibjörnar".
Hundratals mediciner är slut på alla apotek ”Jag vet personer som tagit sitt liv när de inte fått den medicin de behöver”, säger psykiatrikern Lars Häggström.
Angelas nota: 4 700 per månad – för smärtlindring Dödssjuka Angela om cannabismedicinen: "Får vardagen att fungera men jag har inte råd att hämta ut den."
Läkemedelsbristen ökar – 400 mediciner saknas Nära 1 000 anmälningar om saknade läkemedel i år • ”Riskerar att drabba patienten i slutändan”.
P-piller slut – åter efter sommaren Ett p-piller med ett särskilt slags östrogen är slut på alla apotek.
Vanligare med läkemedelsbrist Det har blivit vanligare med tillfälliga brister på läkemedel, så kallade restnoteringar, skriver Dagens Nyheter.
Läkare larmar om brist på läkemedel Antalet restnoterade läkemedel – som inte längre går att beställa hos tillverkaren – har ökat sedan apoteksmonopolet slopades.
Fler än 100 drabbade av trasiga spiraler Hittills har fler än 100 kvinnor drabbats av att deras spiral gått sönder när den skulle tas ut.
Brexitkrasch hot mot svensk sjukvård Om Storbritannien kraschar ut ur EU kan det bli brist på viktiga medicintekniska produkter.
Cancersjuka utan medicin Det råder nationell brist på ett cellgift som främst används vid behandling av patienter med mag- och tarmcancer.
300 fentanylplåster stulna från sjukhus Stölder av narkotikaklassade läkemedel har anmälts i Region Kronoberg.
Myndighet varnar för diabetesappar Läkemedelsverket varnar för diabetesappar som inte är CE-märkta, trots att de borde klassas som medicintekniska produkter, enligt myndigheten.
Vattenreningsmedel påstods lindra cancer Produkten Ionsil har marknadsförts som medicin och påståtts kunna lindra, och i vissa fall även bota, flera allvarliga sjukdomar så som cancer, ebola och ms, skriver Sydsvenskan.
Efter GP:s artiklar – kritiserat implantat stoppas Läkemedelsverket stoppar implantat. Valentina efter operationen: "Jag har fått mitt liv tillbaka"
Kraftig ökning av melatonin för barn Fler och fler barn medicineras med melatonin för att kunna sova.
Hasch i tonåren kan öka risk för depression Tonåringar som röker hasch löper nästan 40 procent större risk att bli deprimerade senare i livet, skriver The Telegraph.
Donerade benmärg till sjuk – då gick nålen av Sitter fortfarande kvar i patienten • Chefläkaren: "Något sådant här har aldrig hänt förut".
Vill bli först och störst på legal cannabis Tusentals cannabisplantor frodas hos odlaren Mads Pedersen i Odense, som tidigare vigt sitt liv åt tomatodling.
Lättare att spåra läkemedel med nya EU-regler Ett nytt EU-regelverk införs som ska göra det lättare att spåra läkemedel.
CBD-olja säljs trots förbud Ett tyskt företag säljer CBD-olja till svenska konsumenter via en svenskspråkig webbutik, trots att Läkemedelsverket klassat oljan som läkemedel och därmed belagt den med försäljningsförbud, skriver Dagens Medicin.
Läkemedelsverket: Kosttillskott är läkemedel Företaget Pharma Nord återkallar produkten Bio-Rödris Naturell, som sålts som kosttillskott.
Cannabisbuss till Danmark stoppas av myndighet Behöver preparatet för att kunna hantera smärtan. "Utan den här medicinen har jag inget liv"
Valentina fick operationstid efter GP:s artikel Sahlgrenska förnekar lång väntan på operation i mejl.
Brexit utan avtal kan ge läkemedelsbrist En brittisk krasch ut ur EU den 29 mars, utan utträdesavtal, kan leda till att ett 30-tal läkemedel inte längre går att få tag på i EU-länder som Sverige.
Professor: Många har lidit i onödan Östrogen lindrar i de flesta fall klimakteriebesvären – ändå avstår fler än nio av tio kvinnor från hormonerna.
Olagliga läkemedel kan inte stoppas Tullverket får inte beslagta olagliga läkemedel som dagligen kommer till Sverige från andra EU-länder, trots att preparaten ofta medför stora risker för befolkningen.
Djurförsöken skulle fasas ut – så gick det GP har träffat forskare och djurrättsaktivister för att ta reda på vad som hänt efter EU:s beslut.
Många skadade av inopererade linser Läkemedelsverket har fått fler än 400 anmälningar om skador som rör en viss typ av inopererad ögonlins. Linserna kan bli grumliga efter några år och många patienter har tvingats operera ut dem, rapporterar SVT.
Landsting uppmanas hålla igen på vaccin Det är stor brist på influensavaccin. Folkhälsomyndigheten med flera kommer därför att rekommendera landstingen och regionerna att prioritera riskgrupperna så att de får tillgång till vaccin först.
Frankrike: Var försiktig med bröstimplantat EU granskar just nu cancerrisken med bröstimplantat med skrovlig yta, men redan innan granskningen är klar manar den franska läkemedelsmyndigheten till försiktighet med implantaten, skriver Sveriges Radio. Sverige kommer dock inte att följa Frankrikes exempel.
Spiraler kom ut i bitar – företag anmäls Ett tjugotal kvinnor i Skåne som satt in en kopparspiral för att undvika graviditet har drabbats av att en del av den blivit kvar i livmodern.
Sjuksköterskor får skriva ut naloxon Från den första november kan sjuksköterskor ges möjlighet att dela ut nässprejen naloxon. Tidigare har enbart läkare kunnat skriva ut nässprejen som fungerar som ett motgift för överdoser av opioider, till exempel heroin och morfin.
Kvinna fick syrgas i katetern – dog En kvinna har dött efter att personal på Centralsjukhuset i Karlstad av misstag kopplat samman urinkatetern med syrgasslangen, rapporterar SVT Nyheter Värmland och P4 Värmland. Verksamhetschefen för den aktuella kliniken har anmält händelsen till Läkemedelsverket.
Bröstimplantat som sprack anmäls En kvinnas elva år gamla bröstimplantat läckte silikon, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Det var vid en mammografi vid Skellefteå lasarett som man upptäckte att implantaten gått sönder och att silikon fanns fritt i ena bröstet.
Frustration när maskmedicin dröjer Sedan två månader tillbaka har det enda receptfria läkemedel som finns mot springmask varit slutsålt på apoteken. Frustrationen växer hos föräldrar med barn med kliande rumpor.
Mediciner mot springmask slut på hyllorna Det kan bli rekordår för antalet som drabbas av den kliande springmasken.
Här är miljöbovarna i kök, badrum och garderob Det kan vara knepigt att handla miljövänligt till kök, badrum och garderober. Enklast är att leta efter en tillförlitlig miljömärkning men inte heller det är alltid så lätt. Här kommer några tips att tänka på.
Potensmedel ökar bland yngre Det har blivit vanligare att potensmedel skrivs ut till yngre män, rapporterar SVT Nyheter. Sannolikt är ökningen ännu större om man räknar med olaglig handel över nätet.
Preventiv-app godkänd – trots gravidrisk Över hundra kvinnor blev oönskat gravida – nu godkänner Läkemedelsverket appen efter sin granskning.
Misstänks ha smugglat 1 000 flaskor av "Barbiedrogen" Beställdes illegalt från Hong Kong – beslagtogs på Landvetter. Tullverket: "Har ökat väldigt".
Hotas med vite – sålde läkemedel olagligt En butik i Malmö hotas med ett vite på 850 000 kronor om den inte upphör med sin försäljning av polska läkemedel, rapporterar Sydsvenskan. Livsmedelsbutiken har till exempel salufört växtbaserade sömnmedel, laxermedel och läkemedel mot magsår.
Regeringen vill strama åt apoteksmarknaden Regeringen föreslår flera skärpningar på apoteksmarknaden. Myndigheter får i uppdrag att granska regelverket och att skärpa tillsynen. Men flera av åtgärderna är fel fokus och riktar in sig på ett problem som inte finns, enligt Sveriges Apoteksförening.
Kvinna anmäler skenande elrullstol En kvinna i Västervik som använder elrullstol har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att dess gasreglage hakat upp sig, rapporterar SVT Nyheter Småland. Kvinnan befann sig vid en matbutik i hemstaden i januari när rullstolen plötsligt accelererade iväg.
Blodtryckssänkande medicin dras in Vissa blodtryckssänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in från svenska apotek. En förorening har upptäckts, meddelar Läkemedelsverket.
Regeringen beställer räddningsplan för haven Regeringen återupplivar miljömålsberedningen och ber den komma med en plan för att rädda haven. - Beredningen ska ta fram en handlingsplan för hur vi ska rädda våra hav, säger klimatministern och vice statsministern Isabella Lövin (MP) på en pressträff i samband med regeringens sammanträde i Uppsala.
Experten varnar för olagliga preparat och egenmedicinering "I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga".
Kraftig ökning av läkemedlens biverkningar 2016 rapporterades 170 dödsfall som misstänktes ha orsakats av biverkningar.
Allt fler unga får sömnhormon Melatonin är inte godkänt som läkemedel för barn med sömnproblem – ändå skjuter användningen i höjden. Förra året gavs det till mer än 39 000 barn och tonåringar (0–17 år).
Läkemedelsverket stoppar cannabisolja Läkemedelsverket stoppar tre företag från att sälja hampaprodukter som innehåller ämnet cannabidiol. Enligt Läkemedelsverket är produkterna att klassas som läkemedel och försäljningen måste upphöra omedelbart, skriver Dagens Medicin.
Man klämd till döds av sjukhussäng En patient har klämts ihjäl av en sjukhussäng på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, rapporterar flera medier. Det var tidigt på morgonen den 28 februari i år som den äldre mannen hittades död av personal på sjukhuset i Eskilstuna.
Varning för läkemedel för MS-sjuka Den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema har påbörjat en granskning av läkemedlet Zinbryta (daclizumab) som används vid behandling av nervsjukdomen multipel skleros (MS). Detta efter flera fall i Tyskland och Spanien av allvarlig hjärninflammation, däribland encefalit och meningoencefalit.
Mängder av mediciner läcker ut i vattnet Över 600 kilo läkemedel läcker varje år ut i vattendrag – bara i region Skåne. Och det tros vara toppen på ett isberg.
Preventivmedelsapp anmäls av två sjukhus Ytterligare två sjukhus har anmält en preventivmedelsapp till Läkemedelsverket. Det är Falu Lasarett och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som gör varsin anmälan om att en kvinna har blivit oönskat gravid trots att hon använt en app, skriver Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.
Trasiga duschstolar bakom flera olyckor Läkemedelsverket slår larm om farliga duschstolar på sjukhus och vårdboenden och kräver att tillverkaren Invacare Aquatec vidtar åtgärder. Orsaken till anmälan är ett 30-tal inrapporterade incidenter i landet där duschstolarnas ben gått sönder och orsakat olyckor.
Farliga duschstolar riskerar skada användare Omkring 7 800 duschstolar av modellen Sorrento och som i huvudsak köpts in av landstingen i norra Sverige riskerar att gå sönder när de används. Sedan ett 30-tal incidenter har rapporterats in börjar nu tillverkaren åtgärda felet och det arbetet ska vara slutfört i sommar, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Överdoserades medicin – patient dog En dödligt sjuk patient som vårdades på Motala lasarett dog efter att ha överdoserats med mediciner, skriver SVT Öst. Läkemedelspumpen skulle dosera ut medicinerna under 24 timmar men ett tekniskt fel gjorde att hela dosen gavs ut på 40 minuter.
Brister i produkter för tandblekning Tandblekningsprodukter som säljs i Sverige har brister som gör att de kan komma att användas på fel sätt, varnar Läkemedelsverket. Myndigheten har granskat 19 produkter och fann problem hos 13 av dem, meddelar de i ett pressmeddelande.
Stora beslag av tramadol oroar Nästan 1,1 miljoner tramadoltabletter beslagtogs av tullen under årets första nio månader, vilket är ungefär dubbelt så mycket som förra året. Läkemedelsverket ser oroande på utvecklingen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Regeringen vill slopa antroposofers undantag Regeringen vill avskaffa undantaget för försäljning av antroposofiska läkemedel, enligt ett nytt lagförslag.
Trots svåra smärtor – olagligt odla cannabis För att lindra kroniska smärtor odlade och brukade Andreas Thörn cannabis. En nödhandling, ansåg tingsrätten, men hovrätten dömde honom för narkotikabrott. Nu fälls han av Högsta domstolen, som fastslår att det är olagligt – svåra smärtor till trots.
Tullens beslag av tunga läkemedel ökar På kort tid har tullens beslag av narkotikaklassade tabletter som kodein och tramadol ökat kraftigt. En otäck utveckling enligt tullen, särskilt när missbruket kryper längre ner i åldrarna.
Läkemedel till barn dras in Två partier av läkemedlet Hydrokortison APL dras in. Indragningen gäller hårda kapslar på 1 mg.
Många IT-brister hos krismyndigheter Elva myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskap i samhället har rapporterat in omfattande IT-störningar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Dropp på skönhetssalong utreds En skönhetssalong som ger saltlösning intravenöst som skönhetsbehandling utreds.
Hjärtmedicin förväxlades Läkemedelsverket och Astra Zeneca varnar: I stället för blodtrycksmedicin kan förpackningen innehålla kortison.
Långverkande Alvedon kan dras in Ett av de vanligaste receptbelagda paracetamolpreparaten, Alvedon 665, bör dras tillbaka från marknaden, anser Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté (PRAC). Alvedon 665 skiljer sig från vanlig Alvedon genom att det frisätts långsammare i kroppen och på så sätt ger smärtlindring under längre tid.
Trög insamling av felande rollatorer En typ av rollator som finns i 45 000 exemplar återkallades för snart ett år sedan, men hittills har bara knappt en tredjedel av dem samlats in, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Läkemedelsverket har nu bett Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om hjälp.
Behandling med moderkaksceller frias helt Den experimentella behandlingen med moderkaksceller på Karolinska universitetssjukhuset stämplades som en ny forskningsskandal. Men nu frias forskarna av Centrala etikprövningsnämnden.
Varnar för farlig tandblekning Läkemedelsverket varnar för tandblekningsprodukten Crest 3D White Dental Whitening Strip Supreme Flexfit. Produkten innehåller för höga halter väteperoxid.
Motgift mot överdos kan skrivas ut i Sverige Läkare får nu skriva ut motgiftet naloxon till personer som är i riskzonen för en överdos. Preparatet är efterfrågat sedan narkotikadödligheten i Sverige har mer än fördubblats på tio år.
Nytt klartecken för medicinsk marijuana Ännu en person i Sverige har fått licens för medicinsk marijuana godkänt, skriver Svenska Dagbladet. Beviljandet kommer tre månader efter det historiska beslutet från Läkemedelsverket om att två personer skulle få en sådan licens.
Rapporter om biverkningar av fästingmedel Under 2016 kom det preliminärt in 120 biverkningsrapporter om fästingmedel till Läkemedelsverket. 89 av dem handlade om både lindriga och allvarliga biverkningar av fästingmedlet Bravecto, rapporterar ATL.
Föräldrar mixtrar med insulinpumpar Föräldrar som mixtrar med sina barns insulinpumpar varnas av läkare: - Vi ser en stor medicinsk risk; en bugg i systemet skulle kunna göra att barnet i värsta fall får fel insulindos, vilket kan vara livsfarligt, säger barnläkaren Frida Sundberg till Dagens Medicin. Helautomatiska insulinpumpar finns ännu inte på den svenska marknaden, men halvautomatiska pumpar kan manipuleras och "uppgraderas" med hjälp av nedladdad programvara.
Sålde eget potensmedel – kallades blomnäring En företagare i Skåne har ertappats med att tillverka och sälja tabletter med Viagra-liknande innehåll, rapporterar Dagens Apotek. När Läkemedelsverket stoppade försäljningen hävdade mannen att tabletterna, som han döpt till Flower Power, var näring för snittblommor.