Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höghastighetståg

Nyheter, reportage och åsikter om höghastighetståg.
Debatt
2018-07-31

Höghastighetståg för klimatets skull

DEBATT Motståndare till höghastighetståg använder argumentet att de är olönsamma, eftersom det skulle bli för få resande och att banorna är för dyra att bygga. Nu har det tillkommit, att de också är ett klimathot just därför och att banorna kräver mycket betong. Även om allt skulle vara sant, vilket det inte är, är det bristande logik att påstå att det skulle göra väg- och flygtrafik miljövänligare, skriver Hans Sternlycke, vice ordförande för Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet.
Debatt
2018-06-10

Har vi råd att inte bygga ut de nya stambanorna snabbt?

DEBATT Persontrafiken på järnväg har fördubblats sedan vi började investera i järnvägar på 1990-talet. Tåget har tagit marknadsandelar från bil och flyg. Men nu är det fullt på spåren och fullt i tågen på de mest belastade sträckorna vilket resulterar i allt fler förseningar. Om vi inte bygger bort kapacitetsbristen snabbt kommer förseningarna att permanentas. Kostnaderna för att inte bygga ut höghastighetsbanorna i tid kan då bli stora, skriver flera professorer på KTH.
Debatt
2016-04-22

Hårt belastad stambana behöver lyft för miljarder

DEBATT: Trafikverket planerar att investera 1,7 miljarder kronor i järnvägen mellan Göteborg och Skövde fram till 2025. Det är långt ifrån tillräckligt och ytterligare miljarder behövs för att öka kapaciteten, korta restiderna och öka punktligheten. Vi föreslår därför fem åtgärder för att framtidssäkra Västra stambanan och därmed hela Västsveriges infrastruktur, skriver Johan Söör, MTR Express och Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren.