Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälso- och sjukvården

Debatt
2018-07-17

Hur meningsfullt är svenskt patientsäkerhetsarbete?

DEBATT Johan Pontén och Else Ribbe uttrycker i sin debattartikel en undran över varför vårdskador upprepas trots IVO:s tillsyn av svensk hälso- och sjukvård. Artikelförfattarna hänvisar där bland annat till vissa slutsatser i undertecknads doktorsavhandling. Denna replik är ett försök att nyansera och bredda debatten en bit bortom Ponténs och Ribbes intressanta iakttagelser från sin mångåriga yrkesutövning, skriver Jonas Wrigstad, barnanestesiolog och forskare.
Ledarkrönika
2018-06-28
Ledare
2018-05-17
Debatt
2017-05-17

Populism det nya skällsordet – men hur ska vi tolka den?

DEBATT Populismens landvinningar väcker heta känslor. Men hur ska man tolka att medborgare som står utanför eliterna börjar signalera att de starka ledarna är svaret? Vi kanske bör undra hur frågan lyder. Kan den handla om vad som hänt med den starka staten och ett sviktande samhällskontrakt? I så fall borde fokus flyttas från gapiga populister till hur förtroendet för staten upprätthålls, skriver Susanna Popova.
Debatt
2017-05-06

Psykiska ohälsan kräver nya sätt att jobba på

DEBATT Det är klarlagt att arbetet spelar en avgörande roll för risken att drabbas av psykisk ohälsa. Tillväxtsamhällets krav tar dock inte hänsyn till att alla människor inte kan pressas in i samma mall. Välfärden har fått ett pris, allt fler färdas inte längre väl. Den nya ohälsan kräver nu ett nytt sätt att tänka och ansvaret faller tungt på arbetslivet som behöver reformeras, skriver Peter Währborg, läkare.