Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För nästan exakt ett år sedan inträffade oljekatastrofen på västra Tjörn. Senare i höst beräknas saneringsarbetet vara helt avslutat.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oljemiljoner på väg in

Regeringen lägger ett tilläggsanslag på 78 miljoner kronor för olyckor och katastrofer. Finansieringen av oljesaneringen på Tjörn är därmed säkrad.

– En stor oro försvinner. Vi slipper vänta till nästa år, säger Tjörns räddningschef Carl-Ian Bissmark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tjörns kommun har sedan katastrofen var ett faktum i september i fjol tvingats ta lån för att finansiera saneringen. För att få tillbaka pengar från staten, via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har kommunen fått redovisa varenda krona till myndigheten. Av de hittills drygt 70 redovisade miljonerna har kommunen fått tillbaka omkring 40. Slutnotan beräknas däremot landa på runt 110 miljoner kronor. Den lilla kustkommunen har dessutom hittills haft räntekostnader på omkring en miljon kronor för pengar som man tvingats ligga ute med och aldrig kommer att få tillbaka.

– Vi får se det som en investering i kunskap. Vi har lärt oss mycket under året och kommer förhoppningsvis att kunna dela med oss av detta till andra. Nu när den större delen av pengarna är på ingång känner jag mig trygg, säger kommunchefen Bo Svensson.

Det är i samband med att budgetpropositionen för 2013 lämnas in till riksdagen i dag som regeringen gör en ändring i innevarande budgetår och anslår om 78 miljoner extra till MSB. Pengarna ska framför allt täcka utgifterna för Tjörn, men delar ska även ges till andra kommuner. Bland annat för att täcka kostnader i översvämningsdrabbade områden. Pengarna kan betalas ut till myndigheten först efter att budgeten har klubbats i december.

På Tjörn börjar saneringsarbetet gå mot sitt definitiva slut. Kvar är nordöstra delen av Härön och några vikar. Tidigare omdiskuterade saneringsmetoder med lacknafta och kokosolja har ersatts av en enkel variant där oljan värms innan torv läggs på och sugs upp.

– Det är det absolut bästa sättet. Arbetet har gått fort nu på sistone och det blir bara grönare och grönare här ute nu, säger Carl-Ian Bissmark.