Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oljeläckan hade kunnat förhindras

En oljearbetare på den olycksdrabbade Deepwater Horizon-plattformen i Mexikanska golfen hävdar nu för BBC att han hittade ett fel i den apparatur som skulle ha förhindrat katastrofen flera veckor före explosionen på plattformen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi såg en läcka och informerade bolagets män, säger Tyrone Benton till den brittiska tv-kanalens granskande program Panorama. -De har ett kontrollrum där de kan stänga av (apparaten) och sätta på en annan, så att de inte behöver avbryta produktionen. . .De stängde bara av den och arbetade med en annan enhet, säger Benton, med hänvisning till den stora så kallade blow-out-preventer (BOP) som sitter direkt på borrhålet på oceanens botten och är tänkt att kunna strypa hela oljeflödet vid en olycka, men som inte fungerade den här gången.

Enligt Benton lagades inte felet, en brist på ingripande som kritiseras av professor Tad Patzek vid universitetet i Texas.

-Det är oacceptabelt. Om det syns tecken på att BOP-en inte fungerar korrekt ska det rättas till med alla tillbuds stående medel, säger Patzek till BBC.

Enligt Benton hittades felet vid en tidpunkt då plattformen kostade 500 000 dollar om dagen att hålla i drift. BP har hävdat att plattformens ägare Transocean är ansvariga för utrustningen, medan Transocean säger att BOP-en framgångsrikt testats före olyckan.

Enligt interna BP:s interna dokument kan oljeläckaget i Mexikanska golfen vara ännu större än man befarat, upp till 100 000 fat per dag. Men BP tonar ner uppgiften och säger att siffran beskriver ett värsta möjliga-scenario. Stämmer siffran innebär det att BP för närvarande bara lyckas ta hand om en femtedel av oljan.

Det var demokraten och representanthusledamot Ed Markey som i går avslöjade den nya uppskattningen av utsläppets omfattning. Markey hänvisade till interna BP-dokument som han tagit del av.

Den amerikanska regeringen har tidigare bedömt att det kan röra sig om upp till 60 000 fat om dagen. Den nya bedömningen antyder att miljökatastrofen kan vara ännu värre än man hittills räknat med.

BP:s talesman Toby Odone säger att dokumentet verkar vara äkta, men att uppskattningen bara gäller ett läge där en väsentlig utrustning, som ska förhindra okontrollerad utblåsning, tas bort.

-Eftersom det inte finns några sådana planer att ta bort den så är siffran irrelevant, sade han.

BP:s vd Tony Hayward ådrog sig ny kritik i helgen då han sågs på kappsegling runt Isle of Wight vid engelska sydkusten. Ett stort misstag, ansåg Vita huset.

BP försvarade sin vd.

-Det spelar ingen roll var han är, han har alltid koll på vad som händer inom BP, sade talesmannen John Curry.

Medan Hayward tillbringade lördagen ombord på den 52 fot långa segelbåten Bob gick president Barack Obama, även han kritiserad för katastrofhanteringen, en 18-håls golfrunda med bland andra vice president Joe Biden.

Kenneth Feinberg, som förvaltar den fond som BP lovat avsätta 20 miljarder dollar till, lovade på söndagen att alla berättigade skadeståndsyrkanden ska betalas utan dröjsmål. Den brittiska tidningen Sunday Times rapporterade att BP planerar att reservera 50 miljarder dollar för att täcka kostnader för oljeläckaget.

BP har spenderat omkring två miljarder dollar - drygt 15 miljarder kronor - i insatserna kring oljeläckaget i Mexikanska golfen. Det uppger oljebolaget i ett uttalande i Londonbörsen på måndagen.