Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oljeläcka nära Göta Älv

Personal från räddningstjänsten och vattenverket lyckades på måndagen hindra ett oljeutsläpp på Tagenevägen att nå Göta Älv.

Larmet om oljeutsläppet i industriområdet på Tagenevägen kom vid 13-tiden på måndagen. En oljeavskiljare tillhörande maskinuthyrarföretaget Ramirent hade svämmat över.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Olja har läckt ut och runnit ner i en dagvattenbrunn. Vi är där och sanerar, sade Hans Thorn, larmoperatör på Räddningstjänsten vid 13.30-tiden

Även vattenverket agerade snabbt eftersom industriområdet ligger precis intill göteborgarnas främsta vattentäkt, Göta Älv. Vattenintaget vid Alelyckan stängdes och personal skickades ut.

– Vi har inte hört att oljan skulle ha gått ut i älven, men vi är på plats och jobbar för fullt. Det vanliga är att man stänger avloppet så att man stoppar olja på vägen, säger Johnny Pernervik på Vattenverkets driftscentral vid 14-tiden.

Detta sker genom att en ballong i tjockt gummi trycks in i en brunn längre ner på ledningen och blåses upp som en plugg.

– Sedan suger man upp allt vatten i ledningen och kör det till sanering, förklarar Pernervik.

Operationen lyckades och senare på eftermiddagen kunde Johnny Pernervik konstatera att utsläppet inte var så stort som man först hade befarat.

– När olja hamna i vatten ser det alltid mycket ut. Men de som sög rent avloppet tror inte att det var mer än kanske fem liter.

Vattenintaget vid Alelyckan hölls dock fortfarande vid 16-tiden stängt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.