Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kustbevakningen sanerar olja utanför Tjörn.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oljan hotar hummerpremiären

Oljan utanför Tjörn stoppar hummerfisket – i alla fall om länsstyrelsen och kustbevakningen får bestämma. Fiskarna själva tänker gå ut som planerat. – Jag tror inte det är några problem, säger Holger Kristensson.

Samtidigt som hummerfiskarna lägger ut tidigt på måndag morgon kommer kustbevakningen fortsätta med oljesaneringen utanför Tjörn. Och de ser helst att fiskare på jakt efter hummer håller sig borta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Länsstyrelsen avråder från fiske och dessutom underlättas vårt arbete om det inte är fullt av båtar där vi ska sanera, säger Kalle Isaksson, på Kustbevakningens regionledning sydväst.

På sin webbsida skriver kustbevakningen att hummertinor som ligger i vägen kommer att flyttas.

– Det kan bli så automatiskt, annars finns det risk att vi kör över dem, säger Kalle Isaksson.

Enligt länsstyrelsen går det heller inte att avfärda att hummern har påverkats av oljan.

– Vi vet inte riktigt hur djupt oljan har gått, eller om den har påverkat djurlivet. Det kan också vara så att olja fastnar på fiskeredskap. Därför rekommenderar vi att inte fiska hummer mellan Mollösund och Klädesholmen, säger Stellan Elmer, fiskebiolog på länsstyrelsen.

Men fiskaren Holger Kristensson tror att de flesta hummerfiskare väljer att lägga i sina tinor i alla fall. Det tänker i alla fall han göra.

– Jag går ut på måndag morgon som planerat. Det är nog inga problem. Man får ju se till att inte vara i vägen, och att hummern skulle påverkas tror jag inte alls, säger han.

Holger Kristensson har fiskat hummer utanför Tjörn sedan han var liten pojke. Premiären missar han inte gärna. Och han tror att de flesta tänker som han.

– Vi är väl runt tolv båtar som brukar utgå från Björholmen. Vad jag vet kommer alla sätta tinor på måndag, säger han.

Inte heller Mathias Ström, fiskeguide på Västkustens sportfiske, skjuter upp premiären. Däremot kan han tänka sig att åka längre norrut än han brukar.

– Hummerfisket är centralt för företaget. Det går inte att ställa in det. Men vi fiskar utomskärs, så jag har svårt att se att vi är i vägen. Kanske går vi norr om Mollösund eller in i Stigfjorden i så fall, säger han.

Både länsstyrelsen och kustbevakningen vill att hummerfiskarna avvaktar så länge som saneringsarbetet pågår. Hur länge det blir är oklart.

– Som det ser ut nu fortsätter vi i alla fall en bit in i nästa vecka. Det beror lite på väder och vind och vart oljan tar vägen, säger Kalle Isaksson.

I torsdags eftermiddag upptäcktes även en mindre mängd olja utanför Rossö söder om Strömstad. Men än kan inte kustbevakningen säga om oljan kommer från samma fartyg som den utanför Tjörn. De tror inte heller att Rossö-oljan kommer påverka hummerfisket.