Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ola Larsmo: Poeter är livsfarliga

Poet och feminist. Det verkar vara en kombination som skrämmer makthavarna i Iran.

Den 7 december försvann de iranska poeterna Fateme Ekhtesari, som i september besökte Göteborgs poesifestival, och Mehdi Moosavi från sina hem. Enligt uppgifter från flera håll har de fängslats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Poeter är skitfarliga. Överallt i världens diktaturer sitter poeter i fängelse. Fateme Ekhtesari har varit frispråkig i feministiska frågor men även litterärt nyskapande och det kan regimen se som västerländsk påverkan , säger Svenska penklubbens ordförande Ola Larsmo.

Det var på julafton som det blev bekräftat från källor inifrån det ökända Evinfängelset i Teheran, att de båda poeterna befann sig där.

- Sånt här händer ofta runt jul, tyvärr. Regimerna vet att västerländsk media och människorättsorganisationer är långsammare då, säger Larsmo.

Generellt sett har situationen för författare och journalister förvärrats på många håll i världen under senare år.

- Sedan 2009 när jag tillträdde som ordförande har det varit en väldigt negativ utveckling. Sämst ser det ut i länder som kallar sig demokratier, som Mexiko och Ryssland. Iran är ju inte egentligen en demokrati även om man har omröstningar.

Han menar att ett dåligt läge i Iran har blivit sämre sedan det nya kärnenergiavtalet.

- Det märktes en liten förbättring strax innan avtalet, men nu kan man sluta låtsas bry sig om mänskliga rättigheter. Och feminism verkar vara det som skrämmer regimen mest.

Svenska pen undersöker nu tillsammans med Sveriges författarförbund hur man kan gå vidare för att stödja de fängslade poeterna och försöka få reda på vad som hänt.

Internationella Penklubben i London har blivit vidtalade och tittar på fallet.

Översättningsprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord låg till grund för programmet på Göteborgs poesifestival. Sex svenska kvinnliga poeter for till Teheran i våras för att samarbeta med sex persiska kvinnliga poeter som sedan medverkade i poesifestivalen i Göteborg i september.

Athena Farrokhzad är konstnärlig ledare för projektet, hon berättar att en av de besökande poeterna stannade kvar i Sverige efter festivalen och sökte asyl här, men flera av de andra, bland dem Fateme Ekhtesari blev förhörda när de återvände till Iran.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.